Великобритания въвежда таван на тока и природния газ за бизнеса и за бита

  • 21 септември 2022 13:11

  • 939
  • 1
Великобритания въвежда таван на тока и природния газ за бизнеса и за бита
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Правителството на Великобритания обяви днес, че въвежда пределни цени на електроенергията и природния газ за бизнеса и за потребителите в обществения сектор, за да им окаже помощ на фона на повишаващите се енергийни разходи, съобщи Ройтерс.

Установяват се пределни цени на едро на електроенергията за стопански потребители от 211 британски лири (около 241 евро) за мегаватчас. За природния газ те са 75 британски лири за мегаватчас (близо 86 евро). Тези цени, които ще бъдат потвърдени на 30 септември, са под 50 процента от цените на едро на енергийните ресурси, които се очакват през зимата, обяви британското правителство.

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс заяви, че по този начин ще бъде оказана помощ на много бизнеси "да изкарат зимата", предаде Асошиейтед прес.

Мярката влиза в сила на 1 октомври и ще е валидна до 31 март 2023 г. Тя ще важи както за фирмите, така и за потребителите на енергия от обществения сектор, сред които са и болниците, и училищата. 

Чехия одобри таван на цените на газа и електричеството

Подобна мярка е в сила за битовите потребители във Великобритания. Правителството в Лондон обяви, че тя става валидна и за домакинствата в Северна Ирландия. 

Британското правителство ще компенсира доставчиците на електроенергия и на природен газ, тъй като те ще ги продават в уловията на ограничени цени на едро.

Управляващите в Лондон очакват въвеждането на пределни цени на на електроенергията и природния газ да ограничи галопиращата инфлация в Обединеното кралство.

Виолета Симеонова
939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.21 | 13:46

1
ГЕРБ няма ли да критикуват тази мярка?

Добави коментар

Водещи новини