Белгийските синдикати протестират срещу недостатъчните енергийни помощи

  • 21 септември 2022 10:53

  • 291
  • 1
Белгийските синдикати протестират срещу недостатъчните енергийни помощи
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Водещите синдикати в Белгия организират днес протест в Брюксел срещу недостатъчната според тях правителствена подкрепа за покриване на високите сметки за енергия, съобщиха местни медии.

Първоначално протестът беше насрочен преди два месеца с искания за промени в закона за автоматичното индексиране на заплатите. От професионалните организации отбелязват, че междувременно въпросът със сметките за енергия се е превърнал в обществена заплаха.

Допълва се, че за много семейства енергийните разходи са се удвоили и утроили, а отпусканите от правителството помощи не са достатъчни. Отбелязва се, че обявените помощи покриват времето до края на годината, без да има яснота как домакинствата ще бъдат подпомагани след Нова година.

Синдикатите настояват правителството да приложи мярката, предложена на европейско равнище, и да облага допълнително производителите на енергия, като преразпределя свръхпечалбите в помощ на потребителите. Според тях е необходимо законът за автоматично увеличение на заплатите да бъде преразгледан, за да бъде съобразен с новата икономическа обстановка в страната и по света.

Белгийските магистрали гасят осветлението, за да пестят електроенергия

За 9 ноември в Белгия е насрочена общонационална стачка. На 18 ноември се предвижда стачка на железничарите.

Калина Христова
291 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.21 | 11:12

1
А е стига с те,зи помощи,замазване на очите на ба,лъц,ите е то,ва,кво вечни помощи ли ще има,веднага ток и вода в държавни ръце и никви борси и за,бав,ле,ния за бълъци а на цени на се,бестойност на хор,ата.

Добави коментар

Водещи новини