Отстраниха кандидат-депутат в Италия заради нацистки пост във Фейсбук

  • 21 септември 2022 06:25

  • 722
  • 2
Отстраниха кандидат-депутат в Италия заради нацистки пост във Фейсбук
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кандидат за депутат от постфашистката партия "Италиански братя" беше отстранен след изказване във възхвала на Адолф Хитлер в социалните мрежи, предаде Франс прес. Партията е сочена за фаворит на предстоящите парламентарни избори в Италия на 25 септември.

Няколко дни преди вота "Италиански братя" побързаха да направят опит за прекратяване на полемиката по случая с отстраняване на кандидата, информира БТА.

 Председателката на партията Джорджа Мелони има шанс да стане следващият министър-председател на Италия и прави всичко възможно, за да придаде солиден имидж на своята формация и да я отдалечи от нейното зараждане по времето на Мусолини.

Калоджеро Пизано, представител на партията в провинция Агридженто на остров Сицилия и член на националното ръководство, е бил отстранен незабавно от своите функции, се казва в съобщение на "Италиански братя".

"Той повече не представлява партията на каквото и да било ниво и му е забранено да използва партийната емблема", посочват оттам, като уточняват, че Пизано ще бъде изправен пред управляващите органи на партията за евентуални допълнителни наказания.

В свой пост във "Фейсбук" от 2014 г., коментирайки лозунга "Италия над всичко" върху снимка на Джорджа Мелони на публична партийна проява, Калоджеро Пизано е написал "Това ми напомня на един велик държавник отпреди 70 години", като уточнява, че няма предвид Бенито Мусолини, а "германец". Освен този случай, други публикации на Пизано също свидетелстват за възхвала на периода на фашизма.

Заместник-председателят на лявоцентристката Демократическа партия Пепе Провенцано беше първият политик, който реагира на разкритието за поста на вестник "Република".

"Дълбоките корени никога не изсъхват", написа той в "Туитър", критикувайки и партийната емблема на "Италиански братя" - трицветен пламък, който напомня за формацията Италианско социално движение, създадена след края на войната от привърженици на Мусолини.

Председателката на еврейската общност в Рим Рут Дурегело нарече "недопустимо някой, който възхвалява Хитлер, да бъде избран в следващия парламент".

Италия може да издържи без руски газ през зимата

Джорджа Мелони, която като млада активистка през 90-те години е заявявала, че Мусолини е бил "добър политик", сега увери, че "носталгията по фашизма няма място" в нейната партия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
722 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.21 | 09:43

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ
Hare Krishna

2022.09.21 | 06:55

1
Хитлер е Велик, за разлика от всички съвременни юдейски бок.луци !

Добави коментар

Водещи новини