ЕС отхвърли закон в Германия за масово съхраняване на лични данни

  • 20 септември 2022 14:24

  • 515
  • 0
ЕС отхвърли закон в Германия за масово съхраняване на лични данни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Регулацията в Германия за масово съхраняване на данни за комуникации, чието действие е замразено от 2017 г., представлява сериозно нарушение на законодателство на ЕС, постанови днес Съдът на Европейския съюз в Люксембург, цитиран от ДПА.

Съхраняването на данни като Ай Пи адреси или данни за местоположение е позволено само в случаи на "сериозна заплаха за националната сигурност", се казва в съобщението на съда, информира БТА.

Според документа запазването на данни за интернет трафика и местонахождението на потребителите, както изисква законът в Германия, би позволило да се правят заключения за техния частен живот, включително всекидневни навици и социални отношения.

Такова профилиране е намеса в основните права на потребителя и изисква правно основание, но не може да се прилага произволно, заявява съдът.

Присъдата е по жалба на доставчиците на интернет "Спейснет" (SpaceNet) и "Телеком" (Telekom). Федералният регулатор в Германия по комуникациите е спрял действието на въпросния закон няколко дни преди влизането му в сила, след като германски съд бе постановил, че "Спейснет" не е длъжен да пази тези данни.

Въпросът за масово съхраняване на данни поражда много противоречия, посочи ДПА.

Как да проверим дали партиите са злоупотребили с личните ни данни?

Някои политици смятат, че това е важен инструмент за борба с организираната престъпност, детската порнография и тероризма. Защитници на човешките права и правата на потребителите обаче го смятат за намеса в личното пространство.

Съдът на ЕС обяви днес, че действащ във Франция закон за масово запазване на данни също нарушава европейското право. Във френския случай става дума за разследвания на финансови престъпления.

В годините назад върховната съдебна инстанция на ЕС е отсъждала по дела, свързани с други страни членки, че масовото съхраняване на комуникационни данни без причина е незаконно, припомни ДПА.

Агенцията допълни, че в пост в "Туитър" германският министър на правосъдието Марко Бушман е окачествил днес решението на магистратите в Люксембург като "добър ден за правата на човека" и като "историческо".

"Сега ние най-накрая бързо ще отстраним от закона необоснованото съхраняване на данни", заявява той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини