Франция призова Иран да приеме ядрената сделка

  • 19 септември 2022 22:40

  • 725
  • 0
Франция призова Иран да приеме ядрената сделка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Френската министърка по въпросите на Европа и външните работи Катрин Колона призова Иран да приеме последното предложение за възобновяване на ядрената сделка със САЩ и други ключови сили от 2015 г., като отбеляза, че периодът за постигане на съгласие е "на път да приключи", съобщи БТА.

На пресконференция по повод предстоящата сесия на Общото събрание на ООН Колона също така обвини Русия за неоправданата агресия срещу Украйна, водена "по брутален начин" с обстрел на цивилни, актове на насилие, "изнасилвания, измъчвания и конфискуване на имущество". "Всички тези действия представляват военни престъпления", заяви тя.

Техеран: Иран винаги е готов да си сътрудничи с МААЕ, за да разсее съмненията

Френската външна министърка ще има среща в сряда с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси заради тревожната ситуация около Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна - най-голямата в Европа, която е под руски контрол. Освен това Катрин Колона обяви, че е провела разговор с руския външен министър Сергей Лавров тази сутрин за необходимостта Украйна, Русия и целия свят "да избегнат ядрена катастрофа". По нейни думи Лавров е бил "отворен да чуе конкретно предложение" от страна на Гроси, който призовава за ядрена безопасност и установяване на зона за сигурност около централата.

Катрин Колона се обърна и към Китай, като го призова да прекрати агресивното си поведение спрямо Тайван. Тя подчерта, че "сегашното положение не трябва да бъде оспорвано от Китай и то със средства, които не са мирни".

Мая Йорданова
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини