Румъния достигна запълване на газохранилищата на 80% от капацитета им

  • 17 септември 2022 15:27

  • 525
  • 2
Румъния достигна запълване на газохранилищата на 80% от капацитета им
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Румъния достигна днес степен на запълване на газохранилищата на 80 процента от пълния им капацитет, според данни на компанията Трансгаз, цитирани от Аджерпрес.

Складирането на газ ще продължи до 30 октомври.

Степента на запълненост от 80 процента е минималният праг, одобрен за Румъния в новия регламент на Европейската комисия, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи в сряда, че на нивото на Европейския съюз степента на запълненост на общите газохранилища е достигнала 84 процента.

Премиерът на Румъния: Полагаме усилия, за да осигурим доставки на газ за Молдова

"Нашите приятели от балтийските страни положиха огромни усилия, за да сложат край на зависимостта си от Русия. Инвестираха в енергия от възобновяеми източници, в терминали за втечнен природен газ и интерконекторни газопроводи. Всичко това беше осъществено с високи разходи, но зависимостта от изкопаемите горива от Русия има много по-висока цена. Трябва да се отървем от тази зависимост в цяла Европа. Затова се договорихме да изградим общи газохранилища. Стигнахме вече до 84 процента: повече отколкото беше определената цел", заяви Фон дер Лайен.

Константин Тодоров
525 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.17 | 18:04

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Еми...

2022.09.17 | 16:14

1
Само българският кенеф, в който слугите на султана и плешивия чекист дърпат конците на депутатите срещу народа е назад, безнадеждно назад. Маймунска работа.

Добави коментар

Водещи новини