Естония подчерта колко важна е западната военна помощ за Украйна

  • 17 септември 2022 15:00

  • 771
  • 4
Естония подчерта колко важна е западната военна помощ за Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Западната военна помощ за Украйна е от жизненоважно значение в борбата ѝ с руската инвазия и политическата воля за изпращането на такава помощ не бива да отслабва, каза днес естонската министър-председателка Кая Калас, имайки предвид неотдавнашните успехи на украинските въоръжени сили.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7388

"Продължаващата контраофанзива доказва, че военната помощ доближава Украйна до победата и мира. Нашият фокус трябва да е към увеличаване на нашата помощ и на оръжейните доставки, за да се даде възможно най-бързо отпор на руската агресия", каза Калас на заседание на Военния комитет на НАТО, предаде ДПА.

Неотдавна при контранастъпление в Източна Украйна украинската армия си върна територии, окупирани от руските сили. "Неотдавнашното поражение на Русия на бойното поле (в Харков) е показателно за украинската твърдост и ум. То показва колко ефикасни са помощта и съветите на Запада", заяви Калас. Естонската помощ за Украйна възлиза на около 0,8 на сто от БВП на балтийската страна и ще продължи "толкова, колкото е необходимо", обеща министър-председателката.

Началникът на отбраната на Естония генерал-лейтенант Мартин Херем също призова колегите си от останалите 29 страни от НАТО да продължат да помагат на Украйна. "Ако искаме да запазим световния ред такъв, какъвто го знаем, Украйна трябва да победи. Като началници на отбраната трябва да настояваме за съществена и трайна военна помощ - или под формата на материална подкрепа, обучение или друга важна помощ", каза Херем, който е домакин на срещата. "Всички вече разбрахме, че това не спринт, а маратон", подчерта той.

Естония иска затягане на санкциите срещу Русия преди зимата

Във Военния комитет на НАТО участват началниците на отбраната на 30-те членки на алианса. Комитетът съветва по военните въпроси Северноатлантическия съвет, висшия политически орган на алианса. 

Една от основните теми на двудневния форум на комитета е прилагането на решенията, взети на срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид. За пръв път в заседанието на комитета като гости участват началниците на отбраната на Финландия и Швеция - двете северни страни, които след руската агресия срещу Украйна решиха да се присъединят към пакта.

Константин Тодоров
771 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2022.09.17 | 18:07

4
Естония,Литва и Латвия - велики европейски държави производители на шпроти и русофобия. Има с какво да се гордеят... не че ние сме много по напред от тях. Малки незначителни и злобни американски пинчери
Няма лошо :)

2022.09.17 | 17:31

3
И така до последния усраинец :)
Емил

2022.09.17 | 15:39

2
А на мен ми писна да слушам тъпите ести, на чиято тъпотия и ретардност, се присмиват дори съседите им прибалтийци !
писна ми

2022.09.17 | 15:33

1
от краварски васали, едно и също всеки ден

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини