Олаф Шолц: Германската армия трябва да стане най-добре оборудваната в Европа

  • 16 септември 2022 14:40

  • 1374
  • 4
Олаф Шолц: Германската армия трябва да стане най-добре оборудваната в Европа
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Германия трябва да разполага с "най-добре оборудваната армия в Европа", заяви днес германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021, който призова също така и за засилване на ролята на европейските страни в рамките на НАТО, предаде Франс прес.

"Като вземем предвид факта, че страната ни е с най-голям брой на населението, разполага с най-голямата икономическа мощ и се намира в центъра на континента, нашата армия трябва да се превърне в стълб на конвенционалната защита в Европа, в най-добре оборудваната армия на Европа", каза Шолц в реч пред военни от Бундесвера (германската армия).

Руското нахлуване в Украйна се превърна в повратен момент за германската политика в сферата на отбраната, като Берлин създаде специален фонд на стойност 100 милиарда евро с цел модернизиране на оборудването на въоръжените си сили.

"Един бивш германски министър на отбраната мислеше, че вече сме "заобиколени само от приятели". Истината е, че политиката, икономиката и голяма част от обществото прегърнаха тази теза и това доведе до сериозни последици. До погрешни последици, както констатираме днес, особено като погледнем състоянието на германската армия", изтъкна Шолц.

Шолц честити националния празник на Украйна, обеща още оръжия за 500 млн. евро

"В същото време ясно и убедително показваме, че Германия е готова да поеме първостепенна отговорност за сигурността на нашия континент", каза още германският лидер.

Шолц говори и във връзка с положението на европейските страни в НАТО.

"Ние, европейците, трябва да поемем повече отговорности в рамките на НАТО", подчерта канцлерът.

Шолц заяви също така, че подкрепя идеята за създаване на "европейски генерален щаб", който да ръководи мисии, подобни на тази по изтеглянето на обикновени граждани от Афганистан или на обучителните мисии на европейски сили в Ирак, Мали или Нигер.

Виолета Симеонова
1374 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ал

2022.09.16 | 19:25

2
След Втората световна война Германия и Япония имат забрана за производство на оръжия. Ако Шолц мисли да върви по стъпките на Хитлер, просто няма как да стане.
Пег

2022.09.17 | 02:47

4
Имат забрана само за ядрено оръжие, за другиноръжия нямат забрана
Неса

2022.09.16 | 23:51

3
Има, историята се повтаря. И двете страни имат армия

2022.09.16 | 17:06

1
Трябва и Е са две различни неща гусин шолц, България също трябваще да е добре икономически и да е Швейцария на балканите , обаче не стана

Добави коментар

Водещи новини