Папа Франциск предупреди за ефект на доминото от конфликтите по света

  • 15 септември 2022 15:56

  • 437
  • 0
Папа Франциск предупреди за ефект на доминото от конфликтите по света
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март предупреди днес за "ефект на доминото" за международните отношения от военните конфликти по света, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Главата на Римокатолическата църква говори при закриването на религиозен конгрес, който се проведе в Казахстан. Духовни водачи от цял свят призоваха държавните ръководители към диалог.

"Мирът трябва да бъде постигнат спешно, тъй като всеки военен конфликт или огнище на напрежение и сблъсъци днес са в състояние да предизвикат пагубен "ефект на доминото" и да застрашат системата на международните отношения", заяви Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март на седмия Конгрес на лидерите на световните и традиционни религии в казахстанската столица Нур Султан.

Светият отец подчерта, че религията никога не бива да бъде използвана като оправдание на войната.

Макар той да не спомена конкретно Русия или някоя друга държава, тази част от изказването му идва на фона на подкрепата на Руската православна църква за инвазията в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Участниците в провеждания през три години форум представляваха различни вероизповедания (ислям, юдаизъм, будизъм...) - общо стотина делегати от петдесет държави. Те приеха с мнозинство декларация, в която призоваха световните лидери да "загърбят всяка агресивни и разрушителна реторика, която води до дестабилизиране на света", съобщи АФП.

"Убедени сме, че избухването на какъвто и да било военен конфликт, който създава огнища на напрежение и сблъсъци, води до верижна реакция, променяща международните отношения", се казва в декларацията от 35 точки, в която Украйна не се споменава.

Документът, подписан от религиозните лидери, между които и великият имам на джамията Ал Азхар в Кайро - най-високопоставеният духовен водач на сунитския ислям, също така се изразява "подкрепа за защитата на достойнството и правата на жените, за подобряването на социалния им статус като равнопоставени членове на семейството и обществото".

Сред 80-те религиозни представители на голямата кръгла маса в Двореца на независимостта в Нур Султан обаче бяха само половин дузина жени, отбелязва АФП. 

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова за защита на достойнството на жените, като според него "на тях трябва да се доверят по-значими роли и отговорности". "Колко решения, довели впоследствие до смърт, можеше да бъдат избегнати, ако при взимането им участваха жени! Нека работим за това те да бъдат по-уважавани, признати и ангажирани", апелира той.

След като бе избран за папа през 2013 г., Франциск пое ангажимент да увеличи броя на жените на отговорни постове в управлението на Римокатолическата църква. Нито една от Светите конгрегации (еквивалент на министерство) обаче не е оглавена от жена.

Папа Франциск: Религията играе ключова роля в борбата за мир

Тази сутрин Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март посети катедралата "Света Богородица Троеручица" в Нур Султан, където произнесе слово пред местното духовенство, което горещо го аплодира, посочва АФП. 

Все пак не липсваха критики, които дойдоха от своеобразния домакин - местния епископ Атанасиус Шнайдер, отбелязва Ройтерс. Той е един от най-изявените критици на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март по теми като развода и повторния брак, хомосексуализма и връзките между различните религии. Епископ Шнайдер приветства посещението на Светия отец в Казахстан, но предупреди, че присъствието му на подобен световен междурелигиозен конгрес може да постави под въпрос уникалната роля на Римокатолическата църква в това да посочва единствения път към спасението.

Следобед папата ще отпътува за Рим, където се очаква да пристигне към 20.30 ч. (21.30 ч. българско време).

Константин Тодоров
437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини