Италия може да издържи без руски газ през зимата

  • 15 септември 2022 15:00

  • 386
  • 0
Италия може да издържи без руски газ през зимата
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Италия "може да издържи" през задаващата се зима дори без руски газови доставки, при положение, че температурите останат сравнително меки. Това заяви главният изпълнителен директор на италианската енергийна компания "Ени" (Eni) Клаудио Дескалци, цитиран от Блумбърг.

Оптимистичната прогноза се основава на високите нива на запълване със синьо гориво в италианските газохранилища, достигнали до 90 на сто, както и наличието на нови газови доставки, каза Дескалци, като добави, че Алжир вече е удвоил количествата за Италия.

"Газпром" намаля доставките на газ към италианската "Ени"

Контролираният от държавата енергиен гигант "Ени" обеща да замени около половината от вноса си на руски газ през следващата година, като до 2024-2025 г. трябва напълно да прекрати покупките на газ от Русия.

Очаква се правителството в Рим да прокара нов пакет енергийна помощ за домакинствата и бизнеса, който ще е на стойност около 13,5 милиарда евро (13,5 милиарда долара). Италия вече е вложила над 50 милиарда евро, за да предпази икономиката си от растящите разходи за енергия.

Калина Христова
386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини