Ето как Гърция ще се бори с жилищната криза при младите хора

  • 15 септември 2022 14:32

  • 569
  • 0
Ето как Гърция ще се  бори с жилищната криза при младите хора
© Pixabay

Гръцкото правителство обяви днес пакет от мерки, които имат за цел да помогнат на млади хора и двойки да купят първото си жилище или да наемат приличен апартамент на достъпна цена, съобщи в. "Катимерини", предаде БТА.

Мерките са в отговор на недостига на подходящи жилища, както и на трудностите на младите хора да си осигурят банкови заеми за ипотека.

След уверенията на премиера Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. по време на Международния панаир в Солун миналия уикенд, че тези проблеми ще бъдат решени, правителството представи план от шест точки, който включва предоставяне на нулеви или ниски лихви и стимули за обновяване на празни жилища. 

Очаква се схемата да осигури на 10 000 млади хора с ниски доходи на възраст между 25 и 39 години достъп до заеми в размер до 150 000 евро за имоти с площ до 120 кв. м, построени преди 2007 г. За тази цел 375 млн. евро ще бъдат предоставени безлихвено от Обществената служба по заетостта, а 125 млн. евро - от банките при лихва от 1 процент спрямо обичайните 4 процента. На семействата с три и повече деца ще бъдат предоставени допълнителни привилегии. 

Правителството също така планира да се възползва от около 1000 частни имота в Атина и Солун, които са били използвани като част от програмата за настаняване на мигранти и бежанци. Собствениците на тези имоти ще продължат да получават същия размер на наема от държавата, която ще поеме и разходите за обновяване на жилищата, за да могат те да бъдат отдавани под наем на уязвими семейства на ниска цена.

Междувременно европейски средства на стойност 200 млн. евро ще бъдат насочени към ремонтирането на около 4000 имота, които в момента не се експлоатират. В замяна на това собствениците ще отстъпят ползването на имотите за пет години на държавата, която ще ги отдава под наем на млади двойки на достъпни цени. Правителството смята, че от тази мярка ще се възползват около 10 000 души.

Други 5000 души на възраст 25-39 години се очаква да се възползват от плана за изграждане на 2500 евтини апартамента в държавни имоти, а 100 семейства ще бъдат избрани за друга схема за обновяване на също толкова имоти в Атина и Солун,  подробностите за която все още се уточняват.

Освен това правителството планира да ремонтира университетските общежития в страната и да увеличи помощите, отпускани на студентите, които не могат да си позволят да плащат за жилище.

Според държавния министър Акис Скерцос гърците изразходват 37 процента от доходите си за покриване на разходите за жилище при средно 20 процента за Европейския съюз, а в страната има 770 000 жилища, които не се използват, като 200 000 от тях са в Атина и Солун.

Той също така заяви, че средната възраст за напускане на семейното жилище в Гърция е 31 години при средна възраст за ЕС от 26 години.

Десислава Станева
569 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини