ЕП: Унгария вече не може да се възприема като пълна демокрация

  • 15 септември 2022 14:06

  • 2588
  • 7
ЕП: Унгария вече не може да се възприема като пълна демокрация
© Pixabay

Европейският парламент прие днес резолюция за Унгария, в която се посочва, че страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация. ЕП осъжда "целенасочените и постоянни усилия на унгарското правителство" за подкопаване на европейските ценности и изисква резултати в процеса по член 7 от Договора за ЕС. Докладът бе приет с 433 гласа "за", 123 "против" и 28 въздържали се.

Липсата на решителни действия от страна на ЕС е допринесла за появата на "хибриден режим на изборна автокрация", т. е. конституционна система, при която се свикват избори, но не се зачитат демократичните норми и стандарти, заявяват евродепутатите, цитирани в съобщение на институцията.

ЕП задейства процедурата по член 7 от Договора за ЕС срещу Унгария през 2018 година. Евродепутатите отчитат развитието на 12 наблюдавани области в страната. В новия текст се посочва, че ценностите, залегнали в член 2 от Договора за ЕС, включително демокрацията и основните права в страната, са се влошили допълнително от 2018 г. насам, като обстановката се изостря от бездействието на ЕС.

Орбан призова за ограничаване на пълномощията на ЕП

ЕП изразява съжаление заради неспособността на Съвета на ЕС да постигне значим напредък в борбата с отстъплението от демокрацията. Евродепутатите подчертават, че член 7, параграф 1 от Договора за ЕС не изисква единодушие между държавите от ЕС, за да бъде установена очевидна заплаха от тежко нарушение на европейските ценности, нито да бъдат отправени конкретни препоръки и срокове. Те посочват, че всяко по-нататъшно забавяне на действията съгласно правилата на член 7 от Договора за ЕС за защита на ценностите на ЕС в Унгария би било равнозначно на нарушение на принципа на правовата държава от страна на самия Съвет на ЕС.

Евродепутатите настоятелно призовават Европейската комисия да използва в пълна степен всички възможности, с които разполага, особено правилата за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава при осигуряване на бюджет от ЕС. Докато ценностите на ЕС са особено застрашени от руската война срещу Украйна и нейните действия срещу ЕС, ЕП призовава ЕК да не одобрява унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато страната не изпълни изцяло всички съответни препоръки в рамките на европейския семестър и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека; да изключи от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава; и да прилага по-стриктно правилата, за да се справи с всяка злоупотреба със средства на ЕС по политически съображения.

ЕП изразява загриженост за работата на конституционната и избирателната системa, независимостта на съдебната власт, корупцията и конфликтите на интереси и свободата на изразяване, включително медийния плурализъм. Евродепутатите са загрижени също за академичната свобода, свободите на вероизповедание, на сдружаване, правото на равно третиране, включително правата на ЛГБТИ+, правата на малцинствата и на мигрантите, на търсещите убежище и бежанците.

Владимир Василев
2588 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Комисар Рекс

2022.09.15 | 14:28

2
Унгария не желае да има гей паради и педераси с власт и това дразни ЕС
Тенев

2022.09.15 | 17:51

7
Точно!

2022.09.15 | 15:45

6
Понеже Орбан не ви скача по свирката и вие ЕвроГейове сте полудели от злоба !
Еми...

2022.09.15 | 14:26

1
Корупционерът Орбан, под крилото на ЕНП - покровителите на източноевропейските кандидат-диктаторчета с мутренски произход, си направи бананова република без банани.
Еми...

2022.09.15 | 14:47

5
Аз , съм трол и обичам да лапам меки п и ш к и.

2022.09.15 | 14:43

4
Преди да ни поробят икономически в западна европа се къпеха цяла къща в едно ведро с вода напролет, ядяха жаби и охлюви. Нека да ги оставим да си геюват и демукратуват.

2022.09.15 | 14:37

3
ами екзит, има и други желаещи

Добави коментар

Водещи новини