Над 560 млн. евро помощ за пострадали от вулкан в Испания

  • 14 септември 2022 11:36

  • 748
  • 1
Над 560 млн. евро помощ за пострадали от вулкан в Испания
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Централното правителство на Испания отпуска 6,5 милиона евро под формата на директна помощ за пострадалите от вулкана Кумбре Виеха, който изригна на 25 септември миналата година на канарския остров Ла Палма.

Парите ще се използват за закупуването на вещи, които да покрият основните нужди на хората, напълно или частично загубили домовете си.

На пресконференция след заседанието на кабинета говорителят на правителството Изабел Родригес уточни, че помощта ще се използва за около 600 пострадали от бедствието семейства. Тя ще се добави към останалите 555 милиона евро, обещани от премиера Педро Санчес за борба с последиците от изригването на вулкана.

От тях 77% или 425 милиона евро вече са усвоени при изпълнението на Специалния план за възстановяване на Ла Палма.

Изпълнителната власт е наясно, че средствата отново няма да са достатъчни, каза Родригес, но е важна бързината с която са отпуснати и оползотворени, за да се помогне максимално на засегнатите от бедствието.

Публичната помощ, обещана на тези, които са загубили дома си, е общо 100 000 евро, като 60 000 от тях се отпускат от правителството на Испания, 30 000 от регионалното правителство на Канарските острови, а останалите 10 000 от правителствена агенция.

8 души загинаха при изкачване на вулкан в Камчатка

По думите на засегнатите парите от регионалното правителство все още се бавят, а от централното изискват все повече и повече документи.

Близо 7 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си, част от тях напълно разрушени, а други частично попаднали под лавата на вулкана. Много от тях все още живеят при роднини или под наем.

Цветелина Кирилова
748 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.14 | 12:05

1
Ако сте разумна държава , ще изпратите помощите на украйна

Добави коментар

Водещи новини