Папа Франциск: Бог не подкрепя войната

  • 14 септември 2022 09:25

  • 423
  • 6
Папа Франциск: Бог не подкрепя войната
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бог не насочва религиите към война. Това заяви в сряда Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, цитиран от агенция Ройтерс. Той отправи косвена критика към руския православен патриарх Кирил, който подкрепя нахлуването в Украйна и бойкотира конференция на религиозни лидери.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9990

На втория ден от визитата си в Казахстан Франциск се обърна към Седмия конгрес на лидерите на световните и традиционните религии, среща, която събира християни, евреи, мюсюлмани, будисти, индуисти и други.

Конгресът е белязан от видимото отсъствие на патриарх Кирил. Той трябваше да присъства, но по-късно се отказа. Руската православна църква изпрати делегация.

Бог е мир. Той винаги ни води по пътя на мира, никога по пътя на войната", каза Франциск, говорейки на огромна кръгла маса в Двореца на независимостта, огромна модерна конструкция, изработена от стомана и стъкло в столицата на бившия съветска република. Тогава нека се ангажираме още повече да настояваме за необходимостта от разрешаване на конфликти не чрез неубедителните средства на властта, с оръжия и заплахи, а чрез единствените средства, благословени от небето и достойни за човека: среща, диалог и търпеливи преговори, каза той.

Папата, който по-рано тази година заяви, че Кирил не може да бъде "момчето на олтара" на руския президент Владимир Путин, каза на конференцията: Свещеното никога не трябва да бъде опора за власт, нито властта опора за свещеното!

Папа Франциск пристигна в Казахстан

Кирил даде ентусиазирана подкрепа на инвазията на Русия в Украйна, която патриархът разглежда като опора срещу Запада, който той нарича упадъчен. Неговата позиция предизвика разрив с Ватикана и отприщи вътрешен бунт, който доведе до прекъсване на връзките на някои местни православни църкви с Руската православна църква.

По думите на Франциск насилието в името на Бог никога не е било оправдано. "Вирусите" на омразата и тероризма няма да бъдат изкоренени, без първо да бъдат премахнати несправедливостта и бедността.

Време е да осъзнаем, че фундаментализмът осквернява и покварява всяко вероизповедание," каза той. "Нека се освободим от онези редуциращи и разрушителни представи, които оскърбяват името на Бог чрез грубост, екстремизъм и форми на фундаментализъм и го оскверняват чрез омраза, фанатизъм , и тероризъм, обезобразявайки и образа на човека.

Калина Христова
423 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Grey alienon earth

2022.09.14 | 19:22

6
Bog nqma ima izvanzemni
Ukraina55

2022.09.14 | 13:16

5
Папата е прав руснаците не са християни а изчадия които не признават никаква бог само зло ръсят.РФ са мръсни помиари които не почитат бога и ще горят в АДА за тяхните престъпления и всички дето ги поткрепяте тези неверници руските изчадия ще горите в АДА.Сега тролчета хвалите Путин но в АДА когато отидете с него ще пеете друга песен и ще проклиняте Путин че му се кланехте и ще пищите с него в ацка агония. Докато горите в акция орган с руските обици на жени и деца, тогава друга песен ще пеете руски тъпи тролчета платени.

2022.09.14 | 11:51

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

2022.09.14 | 10:03

3
Никой не може гъг да им каже .

2022.09.14 | 10:01

2
Коя война бе отче досега САЩ води войни по целия свят защо мълчеше а сега ревеш.

2022.09.14 | 09:33

1
Ясно е,бог подкрепя само краварските войни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини