Германия планира да промени данъчния си кодекс с цел отчитане на инфлацията

  • 13 септември 2022 18:53

  • 907
  • 0
Германия планира да промени данъчния си кодекс с цел отчитане на инфлацията
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германия планира да промени данъчния си кодекс, така че увеличенията на заплатите, предназначени да компенсират по-високите потребителски цени, да не поставят служителите в по-висока данъчна група. Това казва германският финансов министър Кристиан Линднер в интервю за вестник "Билд ам Зонтаг", предаде Блумбърг, цитирана от БТА.

"Ние ще адаптираме данъчната система", за да отчетем високата инфлация, заявява още финансовият министър, след което добавя: "Увеличаването на заплатите не трябва да се отнема от хората чрез облагане с данъци, в момент, когато те губят покупателна способност заради инфлацията".

Междувременно в интервю пред друг германски вестник - "Мюнхнер меркур", Линднер заявява, че Германия се нуждае от механизъм, който автоматично коригира данъчните прагове върху доходите спрямо нивото на инфлацията, както е в други европейски страни.

Германия за китайския внос: Не можем да позволим да бъдем изнудвани

По думите му "ако 40 000 евро през тази година имат покупателна способност от само 36 000 евро през следващата година, то тази сума не трябва да се облага с данък, сякаш все още е 40 000 евро".

Линднер също така коментира и рестрикциите срещу руски енергийни доставки, казвайки, че се противопоставя на спирането на вноса на газ и петрол от Русия, защото това би имало драматични икономически последици за Германия. Според него правителството трябва да обсъди "всички опции" за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива, включително поддържане на функционирането на последните германски ядрени електроцентрали и оползотворяването на петролни и газови залежи в Северно море.

Константин Тодоров
907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини