Раздават безплатни дърва за огрев в Атина

  • 13 септември 2022 16:32

  • 593
  • 2
Раздават безплатни дърва за огрев в Атина
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Общинските власти в квартал на Атина осигуряват безплатни дърва за огрев на прага на отоплителния сезон. Инициативата предизвика голям интерес в момент, когато домакинствата в южната ни съседка понасят последиците от рязко нарастващите цени на електроенергията.

Жителите на квартал „Зографу” в гръцката столица се втурнаха към общинския парк, за да се запасят с безплатни дърва. За транспорт се използват личните автомобили.

„Ще използваме печката на дърва, която ще топли основно само хола, защото топлината не достига до останалата част на къщата. Ще използваме също електрическо одеяло, малко климатик, ще се справим някак”, коментира Илиас Пападимитропулос, цитиран от Нова телевизия.

Повече от два пъти се е повишило търсенето на дърва у нас

20 тона дърва са осигурени от подрязани клони в залесен общински парк. Инициатор на проекта за почистване на парка е местна екологична организация.

„Вместо цялата дървесина от подрязването на дърветата в този район да отиде на вятъра, ние обединихме сили с местните жители. Почистихме гората, а хората ще получат помощ за зимата”, казва Нико Киусис, представител на НПО.

Заради енергийната криза поръчките за дърва за огрев в областта Атика са започнали още през юли тази година, а в момента има списък с чакащи от поне 20 дни.

„Единственото отопление, което имаме, са тези дърва. Нищо друго. Имам няколко електрически печки, които ще бъде наистина трудно да включим тази година, защото не можем да си позволим да плащаме за тока”, заяви Параскеви Галари, жител на Атина.

Цените на дървата са скочили с 20-30% само от края на август, а хората се опасяват от ново поскъпване с наближаване на зимата. Дистрибуторите също срещат трудности при намирането на място за складиране на дървата. Около 70% от дървесината е от Гърция, а останалите 30% идват от балканските страни.

Мая Йорданова
593 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цонко

2022.09.13 | 16:43

1
Мързи ги да отидат в гората. Изсъхналите и паднали дървета са безплатни. Ама зор да се избият за 2 цепеници :)

2022.09.13 | 17:32

2
Бат цако безплатно е само тука ако не те хванат ,там се лежи на ,,топло,,....

Добави коментар

Водещи новини