Папа Франциск няма да се проведе среща с руския православен патриарх Кирил

  • 13 септември 2022 13:40

  • 478
  • 0
Папа Франциск няма да се проведе среща с руския православен патриарх Кирил
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март замина на тридневно посещение до Казахстан днес, за да участва в международно религиозно събиране, но няма да се срещне с лидера на Руската православна църква, както се надяваше Ватиканът, предаде ДПА.

Главата на Католическата църква излетя от Рим с делегацията си рано сутринта. След кацане в казахстанската столица Нур Султан е предвиден прием с президента Касъм-Жомарт Токаев и дипломати.

Това ще бъде третото пътуване за 2022 г. на 85-годишния първосвещеник, който страда от проблеми с коляното и прекарва по-голямата част от времето си в инвалидна количка. Преди това той посети Малта и Канада.

За седми път ще се проведе така нареченият Конгрес на лидерите на световните и традиционни религии в столицата Нур Султан, която до 2019 г. се наричаше Астана. За първи път папа също участва в събирането, организирано от правителството на Казахстан.

На двудневната среща ще присъстват около 100 делегации от 50 държави. Папата описа пътуването си като "поклонение на диалога и мира" в обръщение към вярващите в неделя.

Папа Франциск: Прекомерната разлика в заплащането разболява обществото

Утре, в първия ден от Конгреса, са предвидени съвместна молитва и двустранни срещи. Франциск също планира да отслужи литургия. Вдругиден трябва да бъде прочетено последното изявление на религиозните водачи, след което папа Франциск трябва да се прибере във Ватикана.

Няма да се проведе среща с руския православен патриарх Кирил, която беше очаквана от Ватикана. Наскоро руският религиозен водач, който винаги е защитавал руската инвазия в Украйна, се отказа от пътуване до Нур Султан.

Казахстан, с население от 19 милиона, е дом на малка общност от близо 125 000 католици. Около 70% от казахстанците са мюсюлмани, докато 26% са православни християни.

Последвайте канала на

Калина Христова
478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини