Германската икономика е изправена пред рецесия

  • 12 септември 2022 12:52

  • 401
  • 1
Германската икономика е изправена пред рецесия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Институтът "Ифо" (Ifo) намали прогнозата си за растеж на германския брутен вътрешен продукт. Икономиката на Германия ще се свие с 0,3 процента през 2023 г., и ще нарасне с едва 1,6 процента през тази година, сочи най-новото изследване на Мюнхенския институт за икономически проучвания, разпространена днес до медиите. 

"Ние се насочваме към зимна рецесия", каза ръководителят на икономическите изследвания на "Ифо" Тимо Волмерсхаузер.

Очаква се още инфлацията в страната да достигне 8,1 процента през настоящата година и 9,3 процента през следващата. "Намаляването на доставките на газ от Русия през лятото, и в следствие на това - драстичните увеличения на цените, хвърлиха в хаос икономическото възстановяване след пандемията от коронавирус. Не очакваме връщане към нормалността преди 2024 г., когато се предвиждат 1,8 процента икономически растеж и 2,5 процента инфлация", заяви Волмерсхаузер.

В сравнение с прогнозата си през юни, "Ифо" значително понижи очакванията си за икономически растеж за идната година - с 4 процентни пункта. Същевременно експертите преразгледаха нагоре с 6 п. п. оценката си за инфлацията. "Това са необичайно големи промени за толкова кратък период от време", посочи експертът.

Доставчиците на енергия ще коригират значително цените на електроенергията и газа на фона на високите разходи за доставки, особено в началото на 2023 година. Това ще тласне нивото на инфлация до около 11 процента през първото тримесечие. В резултат реалните доходи на домакинствата рязко ще намалеят, а покупателната им способност ще спадне осезаемо. 

Финансовите министри на ЕС обсъдиха идеи за бъдещи бюджетни правила

Според икономистите третият пакет правителствени помощи вероятно донякъде ще противодейства на този спад, но няма да го компенсира.

"Загубата на покупателна способност, измерена чрез по-ниски заплати в реално изражение на глава от населението, ще е с около 3 п. п. през тази година, и с още толкова през 2023 година". Това е най-голямата загуба на покупателна способност сред германските граждани, откакто се води подобна статистика - през 1970 година, добавя ръководителят на икономическите изследвания на "Ифо".

Ръстът на цените постепенно ще отслабне до края на годината. Експертите предполагат, че през зимата ще има достатъчни количества газ. Следователно цените на енергията трябва да спрат да се покачват, и дори да намалеят най-късно от пролетта на следващата година.

Не се очакват сериозни проблеми пред пазара на труда, а увеличаването на заетостта ще се забави само временно. По-високият брой на безработните, с около 50 000 души през 2023 г., ще се дължи предимно на безработните украински граждани през настоящия летен сезон, които постепенно ще бъдат интегрирани на германския пазар на труда.

Калина Христова
401 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.09.12 | 13:11

1
Решенията на политиканите, които оставиха Германия на произвола на рашистката педерация имат последствия.

Добави коментар

Водещи новини