Стартира делото за атентатите в Брюксел от 2016 г.

  • 12 септември 2022 09:42

  • 189
  • 0
Стартира делото за атентатите в Брюксел от 2016 г.
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

В Брюксел днес започват заседанията по делото за атентатите в белгийската столица от 22 март 2016 година. Заседанията ще се състоят в закритата стара централа на НАТО при строги мерки за сигурност, отбелязват местни медии, цитирани от БТА.

Предвижда се днес да има предварително изслушване на страните, на 10 октомври да бъде утвърден съдебният състав, а от 13 октомври делото да започне по същество. Очаква се да бъдат допуснати неколкостотин свидетели, а броят на гражданските ищци да достигне 960 и те да бъдат от 19 държави.

Подсъдимите имат право да присъстват на заседанията, както и да решат да бъдат представяни от адвокат. За Салах Абдеслам - най-известния терорист от групата, нанесла удари в Париж пред ноември 2015 г. и в Брюксел през март следващата година - се уточнява, че няма да бъде в съдебната зала. Негов адвокат обяснява, че присъствието му на делото би означавало преди всяко пътуване от затвора да бъде подлаган на гол обиск и поставян в усмирителна риза, с качулка на главата.

По-рано тази година Абдеслам бе осъден на доживотен затвор от съд в Париж заради участието му в атентатите във френската столица.

Предвижда се на делото в Брюксел обвиняемите да бъдат затворени в стъклени клетки, чието изграждане е струвало четвърт милион евро, отбелязват медиите.

Старт на делото за терористичния акт в Ница през 2016 г.

Защитата обжалва тази мярка и предстои съдът да реши дали клетките да не бъдат премахнати заради изискването на закона подсъдимите да се явяват на делото само "под охрана, за да не могат да избягат".

При атентатите на летище "Завентем" и на метростанция "Малбек" в Брюксел загинаха 32 души, а 340 бяха ранени. Пред съда се изправят девет обвиняеми, а десетият обвиняем Усама Атар, за когото има непотвърдени данни, че е загинал в Сирия, ще бъде представляван от защитник, за да няма основания за обявяване на процеса за недействителен, поясняват медиите. Атар бе определен от разследването като "мозъка" на атентатите в двете столици.

Цветелина Кирилова
189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини