Каталунските сепаратисти се събират на демонстрация в Барселона

  • 11 септември 2022 21:40

  • 1099
  • 0
Каталунските сепаратисти се събират на демонстрация в Барселона
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Десетки хиляди привърженици на отделянето на Каталуния от Испания се събраха днес на демонстрация в Барселона в опит отново да активизират движението за независимост, което отслабва почти пет години след проваления опит за отцепване на автономната област, съобщава БТА. 

През последното десетилетие митингът, провеждан на 11 септември, когато се отбелязва главният празник на Каталуния, е представлявал централно събитие за каталунското сепаратистко движение. Той е събирал стотици хиляди хора, настояващи областта да стане независима държава. 

Но единството между подкрепящите независимостта партии и организациите на гражданското общество, застанали начело на опита за отцепване през октомври 2017 г., е заплашено да рухне. 

Испански спецслужби признаха за следенето на телефоните на каталунски сепаратисти

Гражданската група Каталунско национално събрание, която организира днешната демонстрация, решително се противопоставя на преговорите, които каталунските регионални власти водят с испанското правителство. Влиятелната организация казва, че е загубила вяра в политическите партии и е готова да пристъпи без тях към нов опит за отцепване от Испания. 

Това накара ръководителят на каталунското правителство Пере Арагонес да обяви, че ще бъде първият премиер на Каталуния, който няма да участва в годишното шествие, използвано от сепаратистите като демонстрация на сила. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1099 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини