Кортежът с ковчега на Елизабет II пристигна в Единбург

  • 11 септември 2022 19:18

  • 17732
  • 3
Кортежът с ковчега на Елизабет II пристигна в Единбург
© gettyimages

Ковчегът на покойната британска кралица Елизабет II пристигна в Единбург. Ковчегът, увит в кралското знаме на Шотландия и върху който е положен венец от цветя, остана известно време в "Балморал", за да имат възможност служителите в имението да се сбогуват с кралицата.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 232

Дъбовият ковчег бе положен в катафалка и пътува шест часа до двореца "Холирудхаус" в Единбург. Улиците на града са пълни с хора.

Малко след 12 часа българско време последното пътуване на кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и започна. От замъка „Балморал“ кортежът с ковчега на нейно височество премина бавно през редица шотландски градове – навсякъде посрещнат от тълпи от хора и следен от телевизионните камери.

На живо: Последното пътуване на кралица Елизабет II започна

Фермери отдадоха почит, като паркираха тракторите си в нивите край пътя, за да имитират почетен караул при преминаването на катафалката.

След 6-часово пътуване кортежът, придружен от дъщерята на кралицата – Ан, пристигна в Единбург, където още от сутринта се събират опечалени. Тленните останки на Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и ще останат за поклонение в двореца Холируд днес и утре.

От Единбург ковчегът ѝ ще пристигне за поклонение в британската столица. Очаква се това да направят около половин милион британци. На 19 септември с невиждана от десетилетия церемония Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и ще бъде погребана.

Последното държавно погребение е било през 1956 г., когато тази чест е оказана на Уинстън Чърчил, а за последното кралско държавно погребение е било преди 70 години при смъртта на бащата на кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17732 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мира

2022.09.11 | 21:10

1
Ма какво нон- стоп ни занимавате с този случай. Ние нито сме монархия, нито ни вълнуват .
Миро

2022.09.12 | 04:26

3
Не сме...за съжаление

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини