Финландия няма да преразглежда предишни свои решения по искания на Турция за екстрадиция на издирвани лица

  • 09 септември 2022 22:27

  • 1152
  • 1
Финландия няма да преразглежда предишни свои решения по искания на Турция за екстрадиция на издирвани лица
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Финландия обяви, че няма да преразглежда предишни свои решения по искания на Турция за екстрадиция на издирвани от турските власти лица, съобщава БТА.

Финландското министерство на правосъдието е отказало да преразглежда отхвърлени преди това досиета на лица, за чиято екстрадиция настоява Анкара. 

"Решенията са окончателни. Турция е уведомена, че случаите няма да може да бъдат разгледани отново", заяви говорителката на министерството Соня Варпасуо. 

Турция: Швеция и Финландия не са върнали и един издирван за тероризъм

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха премахнати пречките пред присъединяването на двете скандинавски страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.    

Миналия месец турският правосъден министър се оплака, че Швеция и Финландия не са върнали и един издирван за тероризъм, каквото е било очакването на Турция.

"Турция и Финландия не са екстрадирали в Турция никой, издирван за терористични престъпления. След този меморандум ние подновихме исканията си, изпратени преди това, предадохме нови искания, както и искания, които бяха отхвърлени преди това. Няма положителен или отрицателен отговор на тези искания. Нашето желание е да бъдат екстрадирани лица, издирвани за тероризъм", подчерта тогава министърът.

Мая Йорданова
1152 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.10 | 09:49

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини