Европейският орган за безопасност на храните препоръчва подобряване на хуманното отношение към животните по време на транспортиране

  • 09 септември 2022 19:49

  • 439
  • 2
Европейският орган за безопасност на храните препоръчва подобряване на хуманното отношение към животните по време на транспортиране
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Осигуряването на повече пространство, понижаването на максималните температури и свеждането на времето за пътуване до минимум са необходими за подобряване на хуманното отношение към селскостопанските животни по време на транспортиране. Това гласят препоръките, публикувани тази седмица от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), цитирано от БТА.

Препоръките на ЕОБХ се предоставят на Европейската комисия в серия от пет научни становища, предназначени да подкрепят текущия преглед на законодателството за хуманно отношение към животните в Европейския съюз – ключов елемент от стратегията на ЕС "От фермата до трапезата".

Свиневъди се спасяват от фалит, заобикаляйки търговските посредници

Научните становища обхващат дребни преживни животни (овце и кози), еднокопитни (коне и магарета), говеда (говеда и телета), свине и животни, транспортирани в контейнери, включително домашни птици (пилета, кокошки носачки, пуйки и др.) и зайци. Те идентифицират различните последици от хуманното отношение към животните, които животните могат да изпитат по време на различните етапи на транспортиране, опасностите, които потенциално ги причиняват, и основаните на добруването на животните мерки, чрез които те могат да бъдат оценени. 

"Добрите практики за хуманно отношение към животните не само намаляват ненужното страдание, но и помагат животните да бъдат по-здрави. Това е ключов елемент за безопасността на хранителната верига, като се имат предвид тесните връзки между хуманното отношение към животните, здравето на животните и болестите, пренасяни от храни, в съответствие с принципа "Едно здраве", с който ЕОБХ се ангажира", каза Гилхем де Сезе, ръководител на отдела на ЕОБХ за производство на оценка на риска.

ЕОБХ е разработил количествени прагове за температурите, които трябва да се поддържат в превозното средство, както и минимално допустимо пространство за транспортиране на животните. Заедно с това е описано развитието или прогресирането на различни други последици за благосъстоянието с течение на времето по време на транспортиране, като глад, жажда и умора.

Например за животни, транспортирани в контейнери (птици и зайци), ЕОБХ препоръчва като продължителност на пътуването да се счита цялото време, през което животните са държани в контейнерите. Единственият начин да се избегнат последици за благосъстоянието на еднодневните пилета е да се транспортират оплодени яйца и да се излюпят във фермата на местоназначение.

Настоящото законодателство на ЕС относно защитата на животните по време на транспортиране влезе в сила през 2005 г. В рамките на стратегията "От фермата до трапезата", констатациите на ЕОБХ ще подкрепят текущия преглед на законодателството на Европейската комисия с цел привеждането му в съответствие с най-новите научни доказателства, разширяване на обхват, улесняване на прилагането и в крайна сметка гарантиране на по-високо ниво на хуманно отношение към животните. Предложението на Комисията се очаква през втората половина на 2023 г.

На 26 септември ЕОБХ организира публично събитие, на което ще представи резултатите от научните становища относно транспортирането на животни и наскоро публикуваните съвети относно хуманното отношение към отглежданите свине.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
439 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХО

2022.09.09 | 21:17

2
Знаете ли какво казало кучето,всичката ми е наред че и мадете ми да са отпред....
Гост

2022.09.09 | 20:36

1
Пускайте ги по канафките с един мангал и до кладницата на ход

Добави коментар

Водещи новини