В Букурещ отваря врати център за подкрепа на жени и деца, бежанци от Украйна

  • 08 септември 2022 20:54

  • 271
  • 1
В Букурещ отваря врати център за подкрепа на жени и деца, бежанци от Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Главната дирекция за социално подпомагане на Букурещ откри в четвъртък център за подкрепа на жени и деца бежанци от Украйна на булевард „Димитри Помпей“ в града, съобщи БТА.

В центъра може да се водят деца от 3-годишна възраст до 7-ми клас. Румънските деца от семейства в неравностойно положение могат да ползват за същите услуги.

„Това е място, където децата ще намерят безопасна среда за учене и игра. Ние също така предлагаме следучилищна програма, така че майките-бежанци и майките на румънски деца да имат нормален работен график. Това място е създадено след пилотна програма на лятно училище за деца-бежанци. Предлагаме също така две хранения дневно и закуски“, каза заместник-кметът на Букурещ Хория Томеску на церемонията по откриването.

Държавата дава над 5 млн. лв. на хотелиерите, настанили украински бежанци

Според него проектът е един вид пример, с оглед и на факта, че пространството е предоставено безвъзмездно от фирма за недвижими имоти в партньорство с Главната дирекция за социално подпомагане на Букурещ. Томеску добави, че неправителствената организация „Анаид“ (Anaid) и УНИЦЕФ са партньори по проекта.

Генералната директорка на социалното подпомагане в румънската столица Космина Симиан Николеску каза, че в момента броят на децата, които се ползват от услугите, е 76 и може да достигне максимум 180. Тя добави, че във всяка група са отделени четири места за румънски деца.

По думите на Николеску на украинските деца се предлага обучение в украинска детска градина и училищно обучение, както и следучилищни дейности, а на румънските деца се предлага детска градина и следучилищни дейности. Тя добави, че за около два часа пространството може да се превърне в място за настаняване на около 500 души, ако войната в Украйна наложи това.

Тя каза още, че при пилотния проект в лятното училище на същото място са участвали 150 украински деца.

Мая Йорданова
271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.09.08 | 21:55

1
За тея бок.луци само масови гробове барабар с децата вътре !

Добави коментар

Водещи новини