Хърватия ограничава цените на електроенергията и основни храни

  • 08 септември 2022 20:03

  • 367
  • 0
Хърватия ограничава цените на електроенергията и основни храни
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Хърватия ограничава цените на електроенергията и на основни хранителни продукти, за да помогне на домакинствата и бизнеса да се справят с нарастващата инфлация и енергийната криза, информират хърватските медии, като цитират премиера Андрей Пленкович.

Стойността на пакета от мерки е близо 21 милиарда куни (2,8 милиарда евро). По-рано тази година правителството одобри мерки със същата цел на стойност 4,8 милиарда хърватски куни (640 милиона евро).

Представяйки мерките на правителствено заседание, Пленкович каза, че кабинетът въвежда "мощна, справедлива и всеобхватна" програма за защита на жизнения стандарт на хората, защита на функционирането на публичните институции и поддържане на високия темп на икономически растеж, информира Хина.

Пленкович уточни, че програмата е насочена най-вече към най-засегнатите от повишените цени и към най-нуждаещите се. 

„Преразпределяме това, което имаме по справедлив начин“, добави той.

Инфлацията през юли в Хърватия, която трябва да се присъедини към еврозоната през януари, достигна рекордно високо ниво от 12,3 процента на годишна база.

Мярка за смекчаване на удара от поскъпването на електроенергията предвижда от 1 октомври до 31 март догодина домакинствата да плащат 59 евро за мегаватчас за потребление до 2500 киловатчаса и средно 88 евро за потребление над това, съобщи хърватската национална телевизия.

Детски градини, училища, домове за възрастни хора и други обществени институции ще плащат 62 евро за мегаватчас. За компаниите цената ще варира между 180 евро и 230 евро в зависимост от количеството употребена енергия.

Хърватия покрива с внос 45 процента от годишните си нужди от електроенергия и около 77 процента от потреблението на природен газ, отбелязва Ройтерс.

Хърватското правителство също така взе решение днес да постави таван на цените на девет хранителни продукта, включително олио, брашно, захар, свинско, пилешко и кайма, с цел запазване на покупателната способност на гражданите, информира Хина.

Хърватия удължи с 30 дни срока на действие на намалените акцизи върху бензина и дизела

Най-високата цена на дребно за литър слънчогледово олио не трябва да надвишава 15,99 куни (2,12 евро), а маржът на търговеца на дребно може да бъде максимум 5 процента.

Най-високата цена на дребно на дълготрайно мляко с масленост 2,8 процента не трябва да надвишава 7,39 куни (0,98 евро) за литър, с максимален марж от 5 процента.

Бялата захар не трябва да струва повече от 7,99 куни (1,06 евро) за килограм, а маржът е ограничен до максимум 1 процент.

Най-високата цена на дребно за бяло брашно за килограм не трябва да надвишава 5,99 куни (0,80 евро) с максимален марж на печалба от 5 процента.

Цената на свинската плешка без кост и на свинския врат с кост не може да бъде повече от 24,99 куни (3,32 евро) за килограм, а за кайма смес 32,99 куни (4,38 евро) за килограм, като максималната надценка е 1 процент.

Цяло пиле не може да се продава за повече от 24,99 куни (3,32 евро) за килограм, с максимален марж от 5 процента.

Решението на правителството се отнася за търговците на дребно в Хърватия и влиза в сила в деня на публикуването му в Държавен вестник.

Министърът на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович заяви, че с това решение правителството намалява цените на деветте най-продавани хранителни продукта с повече от 30 процента.

Подпомогнати ще бъдат също така пенсионерите.

Цената на газа  е ограничена до 31 март догодина.

Хърватската икономика нарасна със 7,8 процента на годишна база през второто тримесечие и правителството заяви, че очаква тя да нарасне още през третото тримесечие благодарение на туризма, който представлява 20 процента от брутния вътрешен продукт на Хърватия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини