Историческо: ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти със 75 базисни пункта

  • 08 септември 2022 17:42

  • 742
  • 2
Историческо: ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти със 75 базисни пункта
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти със 75 базисни пункта и даде ясен сигнал, че покачването ще продължи.

На пресконференция след заседанието на Управителния съвет гуверньорът Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 съобщи, че в утежнения сценарий за развитието на икономиката в еврозоната догодина Франкфурт очаква рецесия, съобщава БНР.

Лагард за пореден път нарече "неоправдана" войната, започната от Русия в Украйна и подчерта, че "енергийното изнудване" и високите цени на енергоносителите са основният двигател на изключително високата инфлация.

Новите прогнози за развитието на икономиката в еврозоната, според базовия сценарий на Франкфурт, са за ръст от 3,1 на сто тази година, 0,9 % догодина и 2,3 % през 2024 г., подчерта гуверньорът на Европейската централна банка Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981.

Отново според основния сценарий – тази година инфлацията ще бъде 8,1 %, догодина ще се забави до 5,5%, а през 2024-та до 2,3 %. За да се стигне до там, лихвените покачвания ще продължат:

"Ще вземаме решение на всяка среща, което е базирано на данните, как да достигнем до това ниво на лихвите, което ще ни върне към целта от 2% инфлация в средносрочен план", каза Лагард.

Тя добави, че банката внимателно следи поевтиняването на еврото, което допринася за инфлацията. Представените данни са за базов сценарий, но Франкфурт е разработил и утежнен, при който газовите доставки от Русия са напълно прекратени.

"Това наистина е мрачен утежнен сценарий, но той включва рецесия през 2023 година", заяви гуверньорът на ЕЦБ.

Еврото продължава да спада спрямо долара

На въпрос доколко може да се вярва на прогнозите на Европейската централна банка, тъй като през последните години в тях има сериозни пропуски, Лагард пое отговорността като ръководител на институцията и припомни, че не само Франкфурт се сгрешил в оценките си.

"Защото при виртуалното моделиране е невъзможно да се предвиди и включи Covid, войната в Украйна и енергийното изнудване. Да, ние направихме тези грешки. Когато се вгледаме в същността им, те предимно са направени заради енергията."

ЕЦБ ще направи всичко възможно за овладяване на инфлацията, но чрез монетарна политика не могат да се овладеят цените на енергоносителите, допълни Лагард и изрази удовлетвореност, че Европейската комисия работи в тази насока. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
742 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рапунцел

2022.09.08 | 18:43

2
Когато някакво управление е в ръцете на жена, то се срива!

2022.09.08 | 18:08

1
Като сам си налагаш санкции,е нормално да се докараш до рецесия,новите еврогейски болшевики излязоха доста по кухи от старите комуняги.

Добави коментар

Водещи новини