Испания ще гарантира правото на обезщетения за безработица на домашните помощници

  • 06 септември 2022 08:53

  • 809
  • 1
Испания ще гарантира правото на обезщетения за безработица на домашните помощници
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Испанското правителство ще одобри днес регулации, гарантиращи правото на обезщетения за безработица на домашните помощници. Според управляващите така се слага край на неприемлива ситуация и се удовлетворяват дългогодишните искания както от сектора, така и от международни институции.

Решението, засягащо стотици хиляди души в 47-милионна Испания, беше обявено на среща  на премиера Педро Санчес с граждани. Той подчерта, че властите са получавали в продължение на много години от Международната организация на труда искания да бъде признато правото на помощи за безработица на домашните помощници, пише БНР.

Франция и Германия ще си помагат в енергийната криза

"Така ще сложим край на абсолютно неприемлива несправедливост. Последователни сме по въпрос, който решаваме, откакто имам честта да съм премиер на Испания и той е признаване на трудовите права и достойнството на работещите в различни сектори, които преди са били пренебрегвани."

Според Санчес това е правилната стъпка за възстановяване на справедливостта и компенсиране на група хора, която досега е била ощетена.

Според статистиката като домашни помощници работят над 400 хиляди души, огромното болшинство - жени.

Според Международната организация на труда те са близо 700 хиляди, но много от тях работят без договор, т.е. са лишени от социална защита.

Санчес потвърди и ангажимента на правителството в рамките на този мандат да увеличи минималната заплата до 60 процента от средната. Каза също, че 40 на сто от договорите, подписани тази година са безсрочни - факт, който не само гарантира стабилност на заетостта, но и улеснява хората и позволява, особено на младите, да планират живота си дългосрочно.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
809 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.06 | 09:33

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини