Германия ще запази две от трите си атомни централи като резерв до пролетта

  • 05 септември 2022 21:14

  • 985
  • 3
Германия ще запази две от трите си атомни централи като резерв до пролетта
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германия ще запази две от трите си останали ядрени централи на разположение за производство на електроенергия до април. Това е част от резервен план, препоръчан от мрежовите оператори, провели стрес тестове на електропреносната система, за да оценят рисковете за нея от евентуална ескалация на енергийната криза, съобщи германското правителство, цитирано от БТА.

Атомните централи "Изар 2" и "Некарвестхайм 2", с капацитет от 1400 мегавата всяка, и оперирани от енергийната компания Е.ОН (E.ON), както и третата централа - "Емсланд", трябваше да бъдат окончателно спрени до 31 декември.

Франция иска да рестартира всичките си временно спрени атомни централи до зимата

Сега обаче животът на "Изар 2" и "Некарвестхайм 2" може да бъде удължен до април 2023 г., за да помогнат при евентуален недостиг на електроенергия през зимата, обяви правителството.

Министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че рисковете от ядрената технология налагат запазване на плана за прекратяването й в Германия, но ограничените доставки на руски газ оправдават мярката.

Комбинацията от проблеми, като спирането на атомни електроцентрали във Франция, горещата вълна, възпрепятстваща производството на водноелектрическа енергия, и проблеми с транспортирането по вода на въглища заради ниско ниво на реките, може да натовари електропреносната мрежа на страната тази зима, алармира още Хабек.

"Поради всички тези рискове не можем да разчитаме на наличието на достатъчно електроцентрали, за да стабилизираме електрическата мрежа в краткосрочен план, ако има недостиг на енергия в съседните ни страни".

Правителството вече обяви множество мерки за внос на газ от различни източници и повторно активиране на електроцентрали, работещи с въглища и петрол, като същевременно призовава гражданите да пестят колкото е възможно повече енергия.

Мая Йорданова
985 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.06 | 05:16

3
Тъпите "зелени" дебили, които горяха руски газ, все едно въглеродният двуокис от него е здравословен...

2022.09.05 | 22:17

2
докато започне да строи нови

2022.09.05 | 22:17

1
докато започне да строи нови

Добави коментар

Водещи новини