Макрон и Шолц към Вучич: Трябва да се ускори диалогът между Сърбия и Косово

  • 05 септември 2022 07:53

  • 477
  • 7
Макрон и Шолц към Вучич: Трябва да се ускори диалогът между Сърбия и Косово
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. е получил писмо от френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и германския канцлер Олаф Шолц, в което двамата го призовават да ускори диалога между Сърбия и Косово, съобщи сръбската телевизия N1, като се позовава на съобщение на офиса на Вучич, разпространено в неделя.

„Изпращаме Ви това общо писмо в момент от решаващо значение за сигурността на европейския континент и за стабилността на региона на Западните Балкани. Убедени сме, че в светлината на руската агресия срещу Украйна трябва да положим още по-големи усилия европейската перспектива на Западните Балкани да стане реалност и продължителните двустранни и регионални спорове да бъдат разрешени. Пълната нормализация на отношенията между Косово и Сърбия е от съществено значение за Западните Балкани“, се казва в писмото на двамата европейски лидери.

Макрон и Шолц се обръщат към Вучич като лидер на страната си и го призовават да „покаже максимална решителност и готовност да вземе трудни решения, които да доведат до напредък в диалога между Косово и Сърбия под егидата на ЕС“, допълва БТА.

Германските помощи за зимата достигнаха 95 млрд. евро

„Скорошното напрежение показа, че са спешно необходими конструктивни стъпки, както на практическо, така и на политическо равнище. Затова ние възложихме на съветниците си по външната политика и политиката на сигурност Йенс Плетнер и Еманюел Боно да окажат пряка подкрепа на (специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина) Мирослав Лайчак в неговите усилия. Предлагаме нашите съветници заедно с Мирослав Лайчак да посетят Косово и Сърбия, за да проучат възможностите процесът да бъде бързо задвижен“, пишат Макрон и Шолц.

В заключение те изразяват надежда, че инициативата им ще бъде посрещната с интерес и подкрепа от Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград..

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
477 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.09.05 | 08:20

1
Я се вижте в кви лайна сте затънали бе, американски марионетчици тръгнали другите да оправят. Нямате газ ,ток и пари вече.

2022.09.05 | 08:42

4
Пхахахаха още един погребвач на гнилия запад се пръкнал. Жалкари, като мушмулата е западът, колко по гние, по-хубав става. Още от 1841.

2022.09.05 | 08:25

2
Тука разделяте Косово от Сърбия а Донецк и Луганск не могат от Украйна защо бе защото НАТО иска пристанището Севастопол ама май.

2022.09.05 | 08:41

3
Пристанището в Севастопол скоро ще е украинско, вече всичките военкypове се отрекоха от лъжите за "проваленото настъпление" и квичат за бързо и организирано отстъпление на рашистката армия. А под Криви рох 20-тина хилки от рашистките затворници са на практика обкръжени и без боеприпаси, скоро ще гледаме котлите, за които бълнувахте петоколонниците. Ама наобратно ;)
.

2022.09.05 | 08:49

5
Още от сега се опитват да ги командорят. Да внимават добре ще допуснат ли грешката влизане в ЕС или не.
Тихо, тихо, тове не се говори

2022.09.05 | 09:03

6
Над 70 000 човека протестират в Прага срещу НАТО и санкциите срещу Раша въвличането на Чехия в конфликта.

2022.09.05 | 09:41

7
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини