Швеция и Финландия предлагат ликвидност за над 30 млрд. евро на енергийни компании

  • 05 септември 2022 07:33

  • 921
  • 2
Швеция и Финландия предлагат ликвидност за над 30 млрд. евро на енергийни компании
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Финландия и Швеция обявиха планове за предлагане на ликвидност в размер на милиарди долари на енергийните компании в своите страни, след като "Газпром" затвори газопровода "Северен поток 1", което задълбочи енергийната криза в Европа, съобщи Ройтерс.

Финландия възнамерява да предложи 10 млрд. евро, а Швеция планира да предложи 250 млрд. шведски крони (23,2 млрд. долара) под формата на гаранции за ликвидност, информира БТА.

Финландският министър на икономиката Мика Линтиля днес сравни кризата с тази, която настъпи при обявяването през септември 2008 г. на фалит от „Леман Брадърс“, четвъртата по големина американска инвестиционна банка. Трезорът имаше над 600 млрд. долара дълг, поради което се стигна до най-лошите моменти във финансовата криза в САЩ.

"Програмата на правителството е последна възможност за финансиране за компании, които в противен случай биха били застрашени от неплатежоспособност", заяви премиерът на Финландия Сана Марин на пресконференция.

Гаранциите имат за цел да предотвратят нарастването на обезпеченията на енергийните компании, които се търгуват на стоковата борса Nasdaq - събитие, което би могло да се разпространи и във финансовата индустрия, съобщиха правителствата.

По-ниските газови потоци от Русия както преди, така и след нахлуването в Украйна България информира ЕК за предприетите конкретни действия за избягване на потенциална газова кризапрез февруари доведоха до повишаване на европейските цени и повишиха разходите за електроенергия.

 

Бързото покачване на цените на електроенергията доведе до появата на капиталови загуби по фючърсните договори за електроенергия на енергийните компании, принуждавайки ги да намерят средства, за да предоставят допълнителни обезпечения на борсите. 

Цветелина Кирилова
921 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.05 | 09:41

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Тихо, тихо, тове не се говори

2022.09.05 | 09:05

1
След Пражката Пролет идва и Пражката есен. Над 70 000 човека протестират в Прага срещу НАТО и санкциите срещу Раша въвличането на Чехия в конфликта.

Добави коментар

Водещи новини