Водните запаси на Испания са намалели драстично

  • 04 септември 2022 07:11

  • 1381
  • 1
Водните запаси на Испания са намалели драстично
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Запасите в язовирите на Испания вече са под 30% от капацитета им, посочват от Министерството на екологичния преход, предава БНР. 

Това е най-ниското ниво от 1995 година, въпреки, че страната има най-много водоеми в сравнение с останалите европейски държави - 371 резервоара с общ капацитет за съхранение от 56 хиляди кубически хектометри вода.

След особено суха зима, по-топла от нормалната пролет и горещо лято с температури около 45 градуса по целзий, Испания е изправена пред нова суха есен и все още неясно каква зима. Лятото на 2022-ра година се очерта като едно от най-топлите в историята. Липсата на валежи и голямото потребление на вода, включително и в селското стопанство, доведе до драстични ограничения и режим на водата в някой населени места. 

Ако в Европа селското стопанство консумира около 40% от водните ресурси, то в Испания стига до 80 на сто, именно заради по-горещия климат и увеличаващите се пустинни територии. 

Най-тревожна е ситуацията с водните басейни в района на Гуадиана, Гуадалкивир и Гуадалат-Барбате, които в момента са под 25% от капацитета си. 

9 са държавите изправени пред най-голям риск от засушаване

Според Европейската агенция за околна среда има вероятност ситуацията да се влоши още повече тъй като не се очакват обилни валежи, които да запълнят липсващия обем в язовирите.

Затова според експертите е необходима спешна промяна в модела на управление на водите, за да могат да се справят с проблем, който очевидно ще се задълбочава в бъдеще.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.09.04 | 11:45

1
Добре, че няма глобално затопляне.

Добави коментар

Водещи новини