Шарл Мишел: ЕК закъснява с предложенията за намаляване на цените на енергията

  • 03 септември 2022 11:15

  • 783
  • 3
Шарл Мишел: ЕК закъснява с предложенията за намаляване на цените на енергията
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в смята, че Европейската комисия (ЕК), ръководена от Урсула фон дер Лайен, "закъснява" с предложенията за намаляване на цените на енергията. 

В интервю, публикувано във вестник „Ла Стампа“, той заяви, че отдавна ЕК е  трябвало да разработи предложения и те са били спешно необходими.

"Въпросът за енергийната криза е на дневен ред от октомври (2021 г. - бел. ред.). Неколкократно поискахме от ЕК да изготви конкретни предложения. Беше предложено да се намали потреблението на газ с 15%, мисля, че същото трябва да се въведе и за потреблението на електроенергия. Що се отнася до цените, ЕК трябва да представи предложения незабавно, не можем да чакаме седмици и месеци", каза Мишел, като посочи, че ЕК "действа със закъснение".

Той също така призна, че различните страни имат различни подходи и очаквания, поради което дискусията не е лесна. 

"Ето защо се нуждаем от план, който да отчита тези аспекти. Не бих искал на следващата среща на лидерите на Г-20 през октомври да говорим за същите неща, които обсъждахме през март, май и юни. Надявам се да имаме конкретни предложения преди октомври“, каза Мишел.

Фон дер Лайен: ЕС подготвя структурна реформа на пазара на електроенергия

Той предвижда труден период за икономиката, но вярва, че като остане единен, ЕС ще го преодолее. 

"Предстои ни труден период. Има проблеми с веригата за доставки, инфлацията и нарастващите разходи за енергия", посочи Мишел.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
783 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.04 | 09:38

3
АХМАТ СИЛА-СМЪРТ ЗА КРАВАРСКИТЕ КУУУРВИИ
Сърбеца

2022.09.03 | 13:55

2
Еврейски каца

2022.09.03 | 13:22

1
Педал

Добави коментар

Водещи новини