Персоналът на британските железници с национална стачка през септември

  • 31 август 2022 15:24

  • 404
  • 0
Персоналът на британските железници с национална стачка през септември
© Pixabay

Служителите в  британските железници планират национална 24-часова стачка на 26 септември заради заплатите, сигурността на работното място и условията на работа, съобщи днес Асоциацията на наетите служители в транспорта (Ти Ес Ес Ей – TSSA), цитирана от Ройтерс.

Това ще е е поредният от вълната протести, породени от галопиращата инфлация, която изпреварва повишаването на заплатите.

Асоциацията обяви, че настоява за коригиране на споразумението за заплатите на персонала в железопътните компании, след като отхвърли "обидното" предложение за повишение от 2 на сто.

Синдикатът все още преговаря за възможно споразумение с "Нетуърк рейл" (Network Rail), държавната компания, която е собственик и обслужва по-голямата част от британските железопътни линии и инфраструктура.

Протест на машинисти спря влаковете във Великобритания

"Приветствам факта, че преговорите с "Нетуърк рейл" са в  ход и се върви към изглаждане на различията. Времето ще покаже дали може да бъде постигнато споразумение и да се избегне нова стачка“, каза лидерът на Ти Ес Ес Ей Мануел Кортес.

Американският сенатор Бърни Сандърс, голяма фигура от левицата в страната си, ще подкрепи днес стачкуващите в британските железници, давайки международен обхват на протеста, предаде Франс прес.

"Бърни Сандърс, който е на посещение във Великобритания, ще отдели време, за да се присъедини към протеста на железопътния синдикат Aр Ем Ти (RMT) в знак на солидарност с транспортните работници и борбата им за добре функционираща транспортна система", написа британският синдиката на сайта си.

Нидерландските железничари стачкуват за по-високи заплати

Стачните действия във Великобритания от месеци растат, засягайки жп транспорта, авиацията, пощенските услуги, адвокатите по наказателни дела, служителите на телекомуникационната компания Би Ти (BT), работещите в Националната здравна служба (NHS) и медиите.

Кризата с цената на живота в Обединеното кралство става все по-сериозна, а инфлацията премина прага от 10 на сто и може да надвиши 20 на сто в началото на 2023 г., ако цените на газа останат високи, според "Голдман Сакс" (Goldman Sachs).

Обхватът на стачните действия  в страната е безпрецедентен от 80-те години и ерата на Маргарет Тачър, поради което медиите говорят за "лятото на недоволството", правейки паралел с известната "зима на недоволството" от 1978 и 1979 г.

Британското правителство в оставка на Борис Джонсън е в голяма степен пасивно от няколко месеца, въпреки повишението на цените на електроенергията – таванът на регулираните цени ще скочи с 80 на сто от октомври, което ще потопи две трети от британските домакинства в енергийна бедност, според университета в Йорк.

Следващият обитател на "Даунинг стрийт" 10 ще стане известен на 5 септември, като тачъристката Елизабет Тръс се смята за фаворит срещу другия претендент Риши Су

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини