Великобритания и Албания подписаха споразумение за справяне с албанските мигранти

  • 31 август 2022 10:23

  • 274
  • 0
Великобритания и Албания подписаха споразумение за справяне с албанските мигранти
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Плановете за бързо връщане на албанци, които преминават във Великобритания с малки лодки през Ламанша, изглеждат напълно реалистични, съобщиха от британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) след среща на Прити Пател с албанския ѝ колега и представители на албанската полиция, цитирано от БНР.

След два дни на разговори вътрешните министри на Великобритания и на Албания – Прити Пател и Бледи Чучи, подписаха споразумение за справяне с престъпните банди, организиращи трафик на хора от балканската държава през Европа до Кале и оттам през Ламанша.

Обменена е била секретна информация и биометрични данни, така че да се улесни залавянето на всеки албанец, който има криминално досие в страната си.

Предстои специалисти от британското и албанското разузнаване и полиция за уточнят заключителните детайли за това как точно ще действат екипите на предна линия за справяне с изключително големия прилив напоследък на албанци през Ламанша.

Джип с мигранти изгоря на АМ "Тракия"

Данните показват, че рекорден брой 2165 албанци са прекосили Ламанша само за периода януари-юни тази година, в сравнение със само 23 за същия период миналата година.

Според Хоум офис Албания е "сигурна и просперираща държава" и гражданите ѝ нямат законово основание да търсят убежище на Острова.

Прити Пател заяви след срещата, че албански граждани се прехвърлят незаконно от организирани престъпни мрежи, като прекосяват редица европейски държави. Във Великобритания те подават молби за убежище с надежда да останат и по-късно изчезват в престъпния подземен свят на албанските банди.

Спасиха лодка с мигранти край Крит с 9 деца на борда

С подписаното споразумение обаче на това ще се сложи край, допълни Пател.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини