Расте броят на изоставените животни във Великобритания на фона на кризата

  • 30 август 2022 22:39

  • 1581
  • 4
Расте броят на изоставените животни във Великобритания на фона на кризата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изоставянето на домашни любимци се е увеличило с 24 процента във Великобритания, съобщава БТА, позовавайки се на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA).

Според организацията това се дължи на кризата с разходите за живот, която "задушава" британските домакинства.

От RSPCA съобщават за 22 908 изоставени домашни любимци между януари и юли 2022 г. в сравнение с 18 375 за същия период на миналата година.

Стопани на питони масово ги изхвърлят в блатистите зони на Флорида

"Самата идея да поставят котката си в щайга и да я заведат в гората, след което да си тръгнат, или да изхвърлят кучето си от колата е абсолютно немислима и сърцераздирателна за повечето собственици на домашни любимци", казва Дермът Мърфи от RSPCA. "За съжаление, всеки ден животни са изоставяни по този начин", допълва той.  

Според организацията увеличаването на броя на изоставените животни се дължи на пандемията от КОВИД-19 - по това време много британци са осиновили домашни любимци, и на кризата с разходите за живот, която свива бюджетите на домакинствата.

Инфлацията във Великобритания надхвърля 10 процента - най-високата сред страните от Г-7, и според прогнозите ще нарасне още с очакваното през тази зима огромно увеличение на сметките за газ и електричество.

Според RSPCA около 20 процента от собствениците на домашни любимци се притесняват, че ще имат проблеми с изхранването им.

"Наясно сме, че понякога нещата могат да се променят неочаквано - пандемията и кризата с разходите за живот го показват, но това никога не е извинение да изоставим животно", напомнят от организацията.

Асоциация за защита на котките от своя страна отправя призив към британците, които потенциално са заинтересовани да си вземат котка, след като броят на тези животни в центровете за осиновяване се е увеличил с 46 процента за една година.

"Нарастването е пряко свързано с кризата с разходите за живот", казва Питър Шерголд от организацията Cats Protection.

Други асоциации също съобщават за увеличаването на случаите на изоставяне на животни. 

От RSPCA дават пример с кучето Фрея, изхвърлено от камион, движещ се със скорост 80 километра в час, или случая с 20 изоставени кученца в Югоизточна Англия, или този с четири змии, намерени в пластмасови кутии в Южен Лондон.

Изоставянето на животни, предимно кучета и котки, се е увеличило със 17 процента през 2021 г., когато свързаните с пандемия ограничения са били премахнати. 

Мая Йорданова
1581 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.31 | 11:38

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ
Кики

2022.08.31 | 06:21

3
Ингилизите са противна пасмина!
Hare Krishna

2022.08.31 | 00:17

2
Тва показва колко коравосърдечни, жестоки и безчувствени същества са тези, на които слугуват се кланят наще политици! Народ от тъпчещи се с Макдоналдс търтеи
scarface

2022.08.31 | 00:15

1
Олигофренски народ

Добави коментар

Водещи новини