Латвия изгражда постоянна ограда по границата си с Беларус

  • 30 август 2022 22:03

  • 1566
  • 0
Латвия изгражда постоянна ограда по границата си с Беларус
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Латвия започва изграждането на постоянна ограда по границата си с Беларус, която е и външна граница на Европейския съюз, съобщи БТА.

Според латвийското министерство на вътрешните работи изграждането на първите няколко километра от оградата вече е в ход. Oколо 70% от граничния район вече е разчистен от дървета и храсти, се казва в доклад от днес на министерството, адресиран до латвийското правителство.

Латвия премахва паметник от съветско време

В доклада се уточнява, че се планира изграждането на инфраструктура с дължина сто и петдесет километра по границата, както и че строителните договори вече са сключени. В проекта са предвидени също и патрулни маршрути, контролни кули, пешеходни мостове и други съоръжения.

Завършването на целия проект е планирано за края на юни 2024 г., а самата ограда трябва да бъде готова още през февруари същата година. 

Многослойна бодлива тел вече е разположена в различни участъци като временна мярка. Решението за постоянно подсилване на границата с Беларус беше взето след опитите на хиляди души да влязат нелегално на територията на ЕС в края на лятото на миналата година. 

Европейският съюз обвинява беларуския авторитарен лидер Александър Лукашенко, че допуска мигранти от кризисни райони до външната граница на ЕС, за да оказва натиск срещу Запада с цел отмяна на въведените срещу Минск санкции.

Мая Йорданова
1566 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини