-
30 август 2022 16:31
- 673
- 0
Работниците в лозята на "Бодега Андрес Морате" (Bodega Andres Morate) режат гроздови чепки през нощта под светлината на челници, пише Ройтерс.
Принудени да започнат да берат реколтата няколко седмици по-рано заради екстремните летни температури и сушата, някои испански лозя като този семеен бизнес край Мадрид са преминали и към бране на гроздето през нощта, за да избегнат работа в знойната августовска жега.
Гроздето обикновено се бере в средата на септември, но тази година Андрес Морате започва да събира реколтата от своя парцел от 20 хектара на 24 август.
"Това не е обичайният начин. Без жегата прибирахме реколтата по-късно, но това се промени през последните няколко години", разказа той пред Ройтерс и определи това лято като едно от най-трудните, подчертавайки, че всяка година се поставят нови температурни рекорди.
Измененията на климата са подложили части от Иберийския полуостров на най-тежката суша от 1200 години, според проучване, публикувано миналия месец в списание "Nature Geoscience". Испания претърпя три необичайно дълги горещи вълни това лято, които предизвикаха опустошителни горски пожари.
Въпреки че гроздето е в изобилие, сухата топлина го прави по-малко сочно, отбеляза Морате.
Морате, който се гордее със своето устойчиво, екологично производство без използването на химически торове или напояване, обяснява, че за най-добри резултати гроздето трябва да се развива постепенно от момента, в който се образува на лозата, до момента, в който се събере реколтата. Напоследък обаче времето е ускорило този процес с пагубен ефект.
Работата нощем, от залез слънце до 2-3 часа през нощта, има своите предимства не само за берачите, но и за гроздето, преди тo да бъде пресовано за направата на вино, сподели производителят. Колкото по-хладни са гроздовите зърна, когато стигнат до винарната, толкова по-концентрирани са ароматът и вкусът.
"Работата през нощта е много по-добра - не е прекалено горещо, няма насекоми, можеш повече да ѝ се насладиш. През деня нямаше да можем да сме тук, просто щяхме да се изпържим", споделя 33-годишният гроздоберач Хавиер.
Последвайте канала на
Свързани новини
Официално: Хулио Веласкес е новият треньор на Левски
Манчестър Юнайтед не позволи на Ливърпул да увеличи преднината си на върха след лудо дерби на "Анфийлд"
Дербито на Рим: Рома - Лацио (съставите)
Коялипу е голямата трансферна цел на тим от ШЛ, искат го още сега
Левски с голям удар, взе бивш треньор на Реал Мадрид и Бенфика, подготвял е Роналдо, Зидан и куп други звезди
Ливърпул със 78-милионно предложение за Трент
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
ГЕРБ-СДС прекрати преговорите за правителство
05 януари 202517:19
ДБ: От медиите научихме, че ГЕРБ прекратяват преговорите
05 януари 202518:47
Манол Генов от БСП-ОЛ: Дали ще върне веднага папката с мандата, си е решение на ГЕРБ
05 януари 202519:06
Първан Симеонов за провалените преговори: Грешка на ГЕРБ, топката остава в тяхното поле
05 януари 202518:25
Мехмед Дикме за провала на преговорите за кабинет: България отива на избори
05 януари 202517:50
Киселова: Ако се правят промени в Закона за вероизповеданията, те трябва да засягат всички
05 януари 202520:06
Патриарх Даниил: Има надежда, че казусът със старостилната църква ще се реши
05 януари 202517:10
Атанас Илков: МВР няма фалшиви тестове за наркотици и алкохол
05 януари 202520:36
Нов взрив на газова бутилка в същия район в столичния квартал "Лозенец"
05 януари 202518:00