Унгария иска допълнителни доставки на газ от "Газпром"

  • 29 август 2022 15:14

  • 573
  • 1
Унгария иска допълнителни доставки на газ от "Газпром"
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Унгария ще продължи преговорите с Русия за допълнителни доставки на газ и очаква да постигне сделка с руската държавна компания "Газпром" за увеличаване на количествата от септември. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец той се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва, където стана ясно, че преговаря за допълнителни 700 милиона кубични метра газ към вече съществуващото дългосрочно споразумение за доставка с Русия.

През настоящия месец "Газпром" започна да увеличава газовите потоци към Унгария, в допълнение на договорените по-рано по газопровода "Турски поток".

"Независимо дали ни харесва, ние ще продължим разговорите с руснаците за увеличаване на доставките на газ. Има предложение за увеличаване на доставките на газ, ние ще го уточним с "Газпром" през следващите няколко дни и ще подпишем споразумение, според което ще можем да получаваме увеличени ежедневни доставки", каза Сиярто на среща с бизнеса.

Той не даде подробности за обсъжданите обеми или цени. 

"Газпром" може да намали до исторически минимум добива на газ, петролният също ще спадне

Към 1 август газовите резерви на Унгария възлизат на 3,25 милиарда кубични метра газ - малко над половината от общия капацитет за съхранение в страната, според данни от националния енергиен регулатор.

Съгласно споразумение, подписано миналата година, преди началото на войната в съседката й Украйна, Унгария получава 3,5 милиарда кубични метра газ годишно през България и Сърбия по "Турски поток", съгласно дългосрочното си споразумение с Русия, както и още 1 милиард кубични метра по газопровод от Австрия. Споразумението с "Газпром" е за период от 15 години.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
573 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.29 | 16:35

1
Къде е сега еврогейският съюз да им размахва пръст! Ама България не е Унгария и си няма Орбан!

Добави коментар

Водещи новини