Над 1000 мигранти достигнаха бреговете на Италия през уикенда

  • 28 август 2022 21:11

  • 1150
  • 2
Над 1000 мигранти достигнаха бреговете на Италия през уикенда
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Властите в Италия срещнаха трудности да се справят с наплива на пристигналите десетки лодки, от които по бреговете на страната този уикенд слязоха около 1000 мигранти. Основните проблеми бяха свързани с настаняването им, тъй като бежанските центрове започват да се препълват, предаде БТА, цитирайки АП.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1113

В петък вечерта и вчера близо 50 лодки пристигнаха на островите Лампедуза и Сицилия, съобщиха държавното радио и други италиански медии. Лодки с мигранти достигнаха и Пентелерия, друг малък остров, който е любима дестинация на много туристи. Стотици мигранти слязоха от плавателните съдове на каналджиите по тези острови. На някои от някои имаше едва по осем души. Но на други имаше по около 100 пътници, много от които идваха от Тунис, се казва в медийните съобщения. Някои от лодките стигнаха до италианските брегове сами, а други с помощта на италианската брегова охрана.

Рекорд! През Ламанша във Великобритания са преминали 1295 мигранти за ден

Италианската агенция АНСА съобщи, че вчера в Пулия са слезли 92 мигранти, повечето от Афганистан. През последните дни мигранти слязоха още в Калабрия, плюс на двата най-големи италиански острова Сицилия и Сардиния. В Сардиния карабинерите попаднали на група от 29 мигранти, които вървели по шосе, посочва АНСА. Хуманитарната организация "Лекари без граници" съобщи в Туитър, че един от спасителните ѝ кораби "Гео Барентс", снощи е спасил 25 мигранти, включително петима непълнолетни, от малка лодка, бедстваща край либийския бряг. На борда на "Гео Барентс" имало и други мигранти, качени при други спасителни операции преди това.

Заради големия наплив на лодки по италианските брегове през последните дни бързо се препълни центърът за временно настаняване на мигранти на остров Лампедуза. "Кориере дела сера" съобщи, че в момента в него има 1500 души, което е близо четири пъти над капацитета му. Италианското вътрешно министерство организира ферибот, който да отплава от Сицилия за Лампедуза и да прибере 250 мигранти, които след това да бъдат настанени в Сицилия, за да бъде разтоварен центърът.

Убийство на мигрант на улицата потресе Италия

През последните десетилетия стотици хиляди мигранти отплаваха за Европа с каналджийски лодки от бреговете на Либия, но немалък брой сториха същото и от бреговете на Тунис. Италианските медии отбелязаха, че в петък и вчера тунизийската брегова охрана е осуетила тръгването на поне 20 плавателни съда с мигранти и е спасила много други, които са бедствали в открито море.

Филип Епитропов
1150 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цв

2022.08.29 | 06:30

2
Хайде обратно в лодките и в морето!
Симо

2022.08.28 | 22:24

1
Да ги връщат обратно веднага.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини