Кипър откри ново находище на природен газ в териториалните си води

  • 24 август 2022 11:15

  • 483
  • 0
Кипър откри ново находище на природен газ в териториалните си води
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ново откритие на природен газ край южното крайбрежие на Кипър, което се оценява на около 710 млрд. куб. м. (к.м.) въглеводород, подкрепя усилията на Европа да осигури алтернативни енергийни източници, съобщи кипърското енергийно министерство в понеделник (22 август), докато кризата с доставките, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, продължава да тревожи континента, отбелязва AP.

В изявление на министерството се казва, че откритието на партньорите Eni от Италия и френската Total е направено в кладенец Cronos-1 на 160 километра от брега в изключителната икономическа зона на Кипър и е второто находище, което консорциумът Eni-Total открива там.

Консорциумът не е предоставил никакви оценки относно това колко природен газ се съдържа в първоначалното находище „Калипсо“, открито през 2018 г. Но Eni съобщи в изявление, че откритието на Cronos-1 „може да отключи допълнителен потенциал в района“ и е част от „успешните усилия на компанията да осигури допълнителни доставки на газ за Европа“.

Откритието на Cronos увеличава броя на находищата, открити край Кипър, до четири - две от Eni-Total, едно от ExxonMobil и партньорите Qatar Petroleum, за които се изчислява, че съдържат между 141 и 225 млрд. к.м. газ и друго от Chevron и партньорите Shell и израелската NewMed Energy, които съдържа около 125 млрд. к.м., припомня AP.

Турция пуска нов сондажен кораб

Кипърското Министерство на енергетиката съобщи, че сондажният кораб Tungsten Explorer на консорциума Eni-Total вече е преместен в нова цел за сондаж, за да „оцени количествата газ с по-голяма точност“.

Кипърското правителство заяви, че инвазията на Русия в Украйна е предоставила допълнителен тласък в търсенето на алтернативни източници на гориво, особено след като Европейският съюз потвърди, че природният газ може да действа като мостово гориво до 2050 г. като част от прехода на блока към по-чиста енергия.

Министърът на енергетиката Натаса Пилидес заяви, че стремежът на ЕС да се откаже от руския газ допълнително укрепва включването на Кипър в енергийното планиране на 27-членния блок. Тя добави, че най-вероятният сценарий за доставяне на газ до европейските пазари остава пренасянето му по газопровод до египетските преработвателни заводи за втечняване и след това транспортирането му с кораб.

Калина Христова
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини