Британската инфлация ще надвиши 18% в началото на 2023 г.

  • 23 август 2022 09:19

  • 492
  • 2
Британската инфлация ще надвиши 18% в началото на 2023 г.
© Pixabay

Британската потребителска инфлация на годишна база ще достигне връх от 18,6% през януари 2023 г., показват последните възходящо ревизирани прогнози на Citibank в резултат на последния скок на енергийните цени. Подобна инфлация би била повече от двете пъти над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, предаде БНР.

"Въпросът сега е каква политика може да се провежда, за да се компенсира въздействието както върху инфлацията, така и върху реалната икономика“, отбеляза Бенджамин Набаро в анализ до клиенти на голямата американска банка, предаде Ройтерс.

За последен път инфлацията на потребителските цени във Великобритания е била над 18% през 1976 г.

Инфлацията на цените на дребно пък се очаква да достигне пик от 21,4 на сто, прогнозира Citibank.

Според Набаро фаворитът за следващ министър-председател на Великобритания - Лиз Тръс, вероятно ще излезе с мерки за подкрепа на домакинствата, засегнати от нарастващите цени на енергията, което може леко да намали пиковия процент на инфлация.

Британският енергиен регулатор Ofgem трябва да определи нови максимални енергийни тарифи за домакинствата този петък, които цени да влязат в сила през октомври. Предишното увеличение на тарифите през април доведе до увеличение на годишната сметка за типичното британско домакинство до 1971 пунда от 1278 британски лири с оглед най-вече на скока в цените на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна.

Следващите увеличения на енергийните тарифи вероятно ще бъдат още по-стръмни с оглед на рязкото увеличение на цените на природния газ през последната седмица  близо 20 на сто.

Citibank прогнозира, че Ofgem ще повиши от октомври тавана на тарифите до еквивалента на 3717 паунда с допълнителни увеличения до 4567 паунда през януари догодина и до 5816 паунда през април 2023 г.

Енергийните анализатори Cornwall Insight също повишиха прогнозите си за регулираните тарифи на Ofgem до 3554 паунда за октомври, 4650 паунда за януари и 5341 паунда за май.

"Трудно е да се определи колко британски домакинства ще се справят с предстоящата зима“, каза консултантът на Cornwall Insight Крейг Лоури, цитиран от Ройтерс.

В своите прогнози в началото на август Английската централна банка предположи, че ценовият енергиен таван ще се повиши до около 3500 паунда през октомври и че цените на енергията след това ще се стабилизират. По този начин инфлацията на потребителските цени би трябвало да достигне връх от 13,3% през октомври, според тези последни прогнози на АЦБ.

Тъй като инфлацията обаче вече се очаква да достигне значително по-висок връх, АЦБ вероятно ще заключи, че рисковете от по-устойчива инфлация са се засилили, отбеляза в своя анали Citibank.

"Това означава вдигане на британските лихви до т.нар. рестриктивна територия (нива, пречещи на икономическия растеж) и то бързо. Ако се появят признаци на по-трайна и устойчива инфлация, смятаме, че ще бъе необходимо британската лихва да бъде повишена до нива от 6-7%, за да се постави динамиката на инфлацията под контрол. Засега обаче продължаваме да смятаме, че доказателствата за подобни ефекти (за трайно настанила се инфлация) са ограничени", каза Набаро от Citibank.

По-рано този месец АЦБ повиши с цели 50 базисни пункта основната британска лихва, като инвеститорите очакват още един подобен агресивен ход, когато централната банка проведе следващото си планирано съобщение за паричната политика на 15 септември.

Последвайте канала на

Десислава Станева
492 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ООН

2022.08.23 | 10:03

2
ИСКАМЕ СИ БОРИС, ,,, ИЗБОРИ ДО ДУПКА,,,

2022.08.23 | 10:01

1
В цял свят има инфлация само нашата тиква Бойко казва видите ли ако аз бях на власт цените нямаше да са такива , просто му кажи тиква и не го обиждай повече

Добави коментар

Водещи новини