Франция опроверга твърденията за маймунска шарка при куче

  • 19 август 2022 12:18

  • 218
  • 0
Франция опроверга твърденията за маймунска шарка при куче
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Френски учени опровергаха публикуваните наскоро в сп. "Лансет" заключения  за първия случай на заразяване с маймунска шарка на куче след контакт със стопаните му, пише в. "Паризиен". 

В публикация от 10 август изследователи от болницата "Питие-Салпетриер" в Париж доказват не само предаването на заразата от човек на домашен любимец, но и че кучето не само е било носител на вируса, но и че се е разболяло.

"Направихме допълнителни изследвания и получихме доклад от Националния референтен център за ортопоксвирусни инфекции", каза Кристоф Кордван, специалист от френската Национална агенция за санитарна безопасност (ANSES) и съавтор на проучването. Резултатите от анализа показват, че кучето не е боледувало от маймунска шарка. "То наистина е било носител на вируса, но не е развило болестта", казва в заключение изследователят.

Колкото до кожните обриви и язви, изследователите смятат, че това е съвпадение. "Лезиите бяха забележими, но не са свързани с болестта", казва Кордван. По думите му това означава, че кучето не е заразно и не представлява опасност за други животни от гледна точка на предаването на вируса на маймунската шарка. Той нарече този факт добра новина и допълни, че е предоставил новите данни на Световната здравна организация (СЗО).

Защо вирусолозите не са учудени от преноса на маймунска вариола от човек върху животно

В сп. "Лансет" е описан случай във Франция на предаване на вируса на маймунската шарка на домашно куче от неговите стопани. Става въпрос за мъже, живеещи под един покрив, които имат сексуални отношения с други мъже и имат множество партньори. През юни те съобщават за симптоми на маймунска шарка. Дванадесет дни късно при 4-годишна мъжка италианска хрътка се появяват кожно-лигавични лезии, а PCR тестът показва недвусмислено наличие на вируса в тялото, като пробите от вируса на кучето и на един от собствениците му са напълно идентични.

В. "Паризиен" отбелязва, че животното е спяло в една стая с болните. В тази връзка изданието напомня необходимостта от системно миене на ръцете и носене на маска у дома, ако човек е болен от маймунска шарка и отглежда домашни любимци. Той освен това трябва да се опитва да избягва контакт с тях по време на заболяването, допълва БТА.

Весела Найденова
218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини