Германският енергиен гигант Uniper отчита загуба от 12 млрд. евро

  • 17 август 2022 21:54

  • 3732
  • 4
Германският енергиен гигант Uniper отчита загуба от 12 млрд. евро
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германската енергийна компания Uniper отчете загуба от 12,3 млрд. евро за първото полугодие, заявявайки, че се е превърнала в "пионка" в конфликта в Украйна и е била изтласкана до "ръба на несъстоятелността“ от огромния спад в доставките на руски газ, съобщава "Файненшъл таймс".

Финансовата загуба на най-големия вносител на руски газ в Европа е една от най-големите за германска компания, засенчвайки загубата на Bayer от 10,5 млрд. евро през 2020 година.

Главният изпълнителен директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах предупреди в сряда, че Европа е изправена пред мрачна енергийна перспектива тази зима, заявявайки, че кризата с доставките на газ прави "почти невъзможно" да се предвиди представянето на енергийна група през втората половина на годината.

Германия въвежда налог върху газа за потребителите от 2,4 цента за киловатчас

"Предполагаме, че ако искаше, "Газпром" би могъл значително да увеличи доставките си на газ през "Северен поток 1", посочва Маубах, добавяйки, че цените на газа са "полудели" поради "опасения относно надеждността на енергийните доставки", предаде БНР.

От "Газпром" отказаха да коментират това негово изказване.

Германия, която преди войната в Украйна купуваше 55 процента от газа си от Русия, се опитва да избегне енергийните норми (въвеждането на режим) тази зима. Въпреки недостига на руските доставки, немските газови хранилища са запълнени към момента до 77,3% от капацитета в съответствие с плановете на правителството. Правителството има за цел да доведе това ниво на запълняемост до 95% до ноември.

Uniper, на която мажоритарен собственик е финландската комунална компания Fortum, миналия месец получи спасителна помощ от 15 млрд. евро от германското правителство, което ще вземе 30-процентен дял и също така ще предостави заеми, за да предотврати колапса на енергийния гигант.

Акциите на Uniper се обезцениха с над 81% тази година, свеждайки пазарната ѝ капитализация до едва 2,8 млрд. евро.

Компанията беше притисната от спада с до 80% при доставките на руски газ от юни насам, принуждавайки я да купува скъп природен газ на спот пазара, за да изпълни договорните задължения за доставка на газ на клиенти в Германия, включващи 100 регионални комунални услуги, собственост на общини .

От октомври Uniper ще може да прехвърли 90% от по-високите си разходи на потребителите. Компанията предупреди, че въпреки това ще продължи да генерира оперативни загуби през следващите 18 месеца, но се надява, че "може да се върне на положителна територия" през 2024 г.

През последните 12 месеца цените на газа в Германия са се повишили повече от пет пъти до 200 евро за мегаватчас.

Uniper каза, че откакто доставките на руски газ през газопровода "Северен поток 1" започнаха да намаляват в средата на юни, тя е претърпяла средна дневна загуба от 60 милиона евро. Компанията също така е поел обезценка от 2,7 млрд евро на дела си в блокирания проект за руски газопровод "Северен поток 2" и загуба от 4,9 млрд. евро от свои деривативни позиции.

"В Германия няма нито една енергийна компания, която подобно развитие да не я постави на колене“, каза Класу-Дитер Маубах, добавяйки, че Uniper вече е изтеглила повече от половината от кредитната линия от 9 милиарда евро от държавния германски кредитор KfW.

Съгласно спасителния план на Uniper, компанията ще може да получи достъп до 7,7 млрд. евро държавна подкрепа.

Мая Йорданова
3732 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Léa 20

2022.08.28 | 12:17

4
Здравейте, Вашите проекти са блокирани поради дефицит на финансиране, така че не е нужно да се притеснявате повече. Давам надеждни заеми между €10 000 и €3 000 000 с лихвен процент от 2% годишно. Така че, ако искате надежден, безрисков и сигурен дългосрочен или краткосрочен кредит за отключване и проследяване на вашите проекти. Моля, свържете се с мен на следните имейл адреси: Имейл: chanpaoleajacquelinemartine@gmail.com
Шолц

2022.08.18 | 22:44

3
Слава Украинци.

2022.08.18 | 06:53

1
Такива новини радват Америка - денят им е бил успешен
Радо

2022.08.18 | 15:08

2
Точно

Добави коментар

Водещи новини