Норвегия гони 30 кралски гвардейци за употреба на наркотици

  • 17 август 2022 17:32

  • 848
  • 0
Норвегия гони 30 кралски гвардейци за употреба на наркотици
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Тридесет души от престижната норвежка кралска гвардейска част ще бъдат уволнени от служба заради употреба на наркотици по време на отпуск, съобщиха въоръжените сили на Норвегия, цитирани от Асошиейтед прес.

При тях постъпила информация за употреба на забранени субстанции по време на частно празненство това лято. Първоначално петима признали, че са взели наркотици, а след това същото направили и още 25 души. И тридесетимата служат в Кралската гвардейска военна част на Негово величество, съобщиха норвежката телевизия и вестник "Верденс ганг".

Говорител на въоръжените сили съобщи пред норвежката телевизия, че тези наборни военнослужещи ще бъдат отстранени от армията.

Не са уточнява какъв вид наркотици са употребили. През 2015 г. Норвегия направи военната служба задължителна за мъжете и жените.

Норвегия ще предостави близо 1 млрд. евро на Украйна за хуманитарна помощ и възстановяване

"За всички от личния състав на въоръжените сили е в сила задължението да съобщават, ако станат свидетели или разберат, че военнослужещи са взимали наркотици", добави говорителят пред обществената телевизия.

Кралската гвардия има за задача да пази норвежкото кралско семейство. Военнослужещите от състава ѝ всеки ден извършват смяната на караула пред двореца в Осло. Частта участва и в официални церемонии, като например връчването на Нобеловата награда за мир, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
848 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини