Южна Франция се бори със сушата, а в някои села водата се доставя чрез цистерни

  • 17 август 2022 16:33

  • 328
  • 1
Южна Франция се бори със сушата, а в някои села водата се доставя чрез цистерни
© Pixabay

В селцето Сеян в Южна Франция, вековните каменни фонтани са празни, а от кранчетата в домовете на хората тече дода до строго определен лимит само благодарение на водоноски, тъй като природните извори в населеното място са пресъхнали, съобщи Ройтерс.

Тъй като страната, както и голяма част от Европа, се бори със сушата и рекордно високите температури, жителите на живописното село, които доскоро поливаха градините си и пълнеха басейните си без да се замислят, сега трябва да постъпват по съвсем различен начин, казва кметът Рене Юго.

"От време на време се появяват по няколко облака, но няма вода, никога няма вода, нито капка (дъжд)", казва той, докато седи до пресъхналия фонтан. "Започваме да се отчайваме, защото положението не се подобрява... Така че всички са намалили потреблението си на вода", допълва Юго.

Нивата на вода се проверяват всяка седмица, за да се гарантира, че всички домакинства в селото спазват лимита от по 150 литра на човек на ден.

Климатолог: Сушите ще стават все по-тежки и по-чести

Нивата на потребяваната вода се проверяват всяка седмица, за да се гарантира, че всички домакинства в селото спазват дневния лимит от по 150 литра вода на човек, допълва БТА.

За да може водата изобщо да стигне до селото, както и да някои други населени места в близост, тя трябва да се транспортира от райони, в които потоците от мрежата от извори, захранващи даден регион, все още са достатъчно силни, за да позволяват добиването ѝ.

Весела Найденова
328 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
доказан

2022.08.24 | 08:27

1
Здрасти Паула,казвам се Уйнабивачев напиши си тел. за връзка,гарантирано ще се утихваш науй 6 месеца.

Добави коментар

Водещи новини