ЕП ще помогне за разследването на недопустимо шпиониране на гръцки евродепутат

  • 17 август 2022 12:10

  • 248
  • 0
ЕП ще помогне за разследването на недопустимо шпиониране на гръцки евродепутат
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент ще сътрудничи с гръцките власти в разследването на "недопустимо и неизвинимо" държавно шпиониране на гръцки евродепутат, заяви говорителят на парламента във връзка с най-новия шпионски скандал в ЕС, съобщи Ройтерс.

Гръцкият президент призова за разследване на подслушването от държавното разузнаване на Никос Андрулакис, лидер на гръцката социалистическа партия ПАСОК и член на Европейския парламент.

Незаконното наблюдение на комуникацията на депутатите е недопустимо и неизвинимо, заяви Юри Лаас, говорител на председателката на ЕП Роберта Мецола.

Гръцкият премиер: Не знаех за подслушването на опозиционния политик

Такива нарушения на принципите и ценностите, които формират базата на нашата демократична система, не може да бъдат толерирани, независимо в коя страна членка се случват, заяви говорителят.

Европейският парламент, който има 705 членове и който формира политиката на ЕС, вече има комисия, която разследва използването на шпионския софтуер Pegasus в ЕС. Скандали с Pegasus миналата година разтърсиха редица страни в ЕС като Франция и Полша.

Мецола иска комисията да разследва и гръцкия случай с оглед на забраняване на такива нелегални практики в ЕС, посочи нейният говорител. Европейският парламент вече е получил първоначално искане за информация от гръцките власти и ще сподели какво е открил в близките дни, добави говорителят.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
248 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини