COVID смъртността в Англия и Уелс намалява за първи път от два месеца

  • 16 август 2022 18:13

  • 1051
  • 0
COVID смъртността в Англия и Уелс намалява за първи път от два месеца
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Броят на смъртните случаи, свързани с ковид, регистрирани всяка седмица в Англия и Уелс, намаля за първи път от средата на юни. Това е най-новото потвърждение, че настоящата вълна на вируса спада, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32194

Националната статистическа служба на Великобритания съобщи, че COVID-19 е споменат в смъртните актове на около 723 човека, регистрирани в седмицата до 5 август. Това е спад от 11% спрямо предходната седмица, отбелязан след шест последователни седмици на увеличаване на починалите с това заболяване. По-големият брой смъртни случаи се дължеше на разпространението на подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5. Инфекциите достигнаха пика си в началото на юли, но едва сега това се отразява в броя на смъртните случаи, защото тенденцията при леталния изход винаги изостава от тенденция при заразените заради времето между заразяването и сериозното заболяване, както и времето, необходимо за вписване на смъртните случаи.

Най-новите данни означават, че починалите в Англия и Уелс по време на вълната от BA.4/BA.5 изглежда са достигнали върхови стойности при по-ниски равнища, отколкото при двете предишни вълни от Омикрон през 2022 г., при които пикът на смъртните случаи на седмична база е бил между 1000 и 1500. При пиковете на всички вълни на Омикрон бяха отчетени доста по-ниски стойности, отколкото по време на вълната през януари 2021 г., когато смъртни случаи за седмица достигнаха близо 8500. Високите нива на антитела срещу ковид сред населението - било от ваксинация, било от прекарана инфекция, означават, че броят на сериозно болните или починалите с вируса тази година е останал нисък.  

Един от пет нощни клуба във Великобритания е затворил заради пандемията

Общият брой смъртни случаи, регистрирани в Англия и Уелс през седмицата преди 5 август, е бил с 14% над средния за този период от годината. Това обаче не може да се свърже пряко с температурните рекорди, наблюдавани в тези части на страната в края на миналия месец, отбелязват статистиците.

Това е деветата поредна седмица, в която смъртните случаи са над средното равнище, като регистрираните в началото на юни са от 10% до 18% повече от обичайното. Регистрирането на смъртен случай отнема от няколко дни до седмици, което значи, че числата не отразяват случващото се в реално време. 

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини