Финландия ограничи издаването на визи за руснаци

  • 16 август 2022 14:45

  • 579
  • 4
Финландия ограничи издаването на визи за руснаци
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От 1 септември Финландия ще намали броя на визите, издавани на руснаци, до 10 % от сегашния брой, заяви във вторник външният министър Пекка Хаависто на фона на наплива от руски туристи, пътуващи за Европа, предаде "Ройтерс".

Хаависто заяви, че решението е взето в момент, в който руските туристи са започнали да използват Финландия и нейното летище Хелзинки-Вантаа като вход към европейските туристически дестинации, след като преди месец Русия отмени граничните ограничения, свързани с пандемията.

Полша обмисля да ограничи достъпа на руснаци до визи

"И това може би не е много подходящо, ако например помислим за ограниченията във въздушното пространство, въведени за Русия", каза Хаависто.

Само няколко дни след като Русия нахлу в Украйна през февруари, Финландия се присъедини към редица западни държави, които в отговор затвориха въздушното си пространство за руски самолети, затруднявайки пътуването на руснаците до Европа.

Финландия и Прибалтика заедно ще предложат на Европейския съюз да прекрати споразумението за облекчаване на визовия режим с Руската федерация, което улеснява руснаците да пътуват до и в рамките на Европейския съюз, каза Хаависто.

Някои лидери на ЕС като финландския министър-председател Сана Марин и естонския ѝ колега Кая Калас призоваха за забрана на визите в целия ЕС, което германският канцлер Олаф Шолц оспори в понеделник, заявявайки, че руснаците трябва да могат да напуснат родината си, ако не са съгласни с режима.

Финландия разглежда възможността за създаване на национална хуманитарна виза, която да се издава на руснаци, които трябва да избягат или да посетят Европа с цел журналистика или застъпничество, добави Хаависто.

Според правилата на Европейския съюз туристът трябва да кандидатства за виза от страната, която възнамерява да посети, но може да влезе в свободното от гранични проверки Шенгенско пространство от всяка точка и да пътува из него за не повече от 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Финландия е наложила на Москва същите санкции като останалата част от ЕС, като например забрана за внос и износ на някои промишлени стоки и замразяване на някои активи в банки на ЕС, пише dnes.bg.

Росица Валентинова
579 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анонимен

2022.08.16 | 22:17

4
Племето на фашистките терористи ще бъде изгонена от всякъде.
KONSTANTIN KIRILENKO

2022.08.16 | 22:13

3
само за пияни ДРУГАРКИ и секс до ДУПКА
PaulaFox

2022.08.16 | 16:32

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.08.16 | 15:14

1
Всички рашита трябва да се изгонят от ЕС.

Добави коментар

Водещи новини