Испания продължава да се бори с горски пожари

  • 15 август 2022 15:05

  • 278
  • 0
Испания продължава да се бори с горски пожари
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Екипи от пожарникари продължават да се борят и днес с няколко горски пожара в Испания, предаде ДПА.

Една от стихиите - на около 60 километра североизточно от Аликанте - е унищожила от събота близо 3500 хектара гора, съобщи обществената телевизия Ер Те Ве Е. Близо 1000 души в района на град Пего са били евакуирани като предпазна мярка.

В източната испанска автономната област Валенсия са пламнали и две по-малки огнища.

Голям горски пожар се разгоря близо до град Аньон де Монкайо, на около 70 километра западно от Сарагоса. Близо 1500 души в района в североизточната автономна област Арагон бяха принудени да напуснат домовете си през уикенда. Пожарът все още не е овладян и досега е изпепелил площ от близо 8000 хектара.

Междувременно бе отчетено известно подобрение на ситуацията близо до Мурсия, на югоизток, след като там избухна пожар, който според испанската обществена телевизия е причинен от мълния.

Горски пожари евакуираха 1500 души в Испания

Най-опустошителния пожар в Испания от началото на годината - край Самора, близо до границата с Португалия, на около 270 километра северозападно от столицата Мадрид - беше овладян през уикенда, съобщиха медии. Стихията в автономна област Кастилия и Леон унищожи 31 500 хектара гори и храсти от 17 юли.

Сушата, обхванала Испания от месеци, екстремните жеги, които експерти обясняват с климатичните промени, и изключително сухият въздух в комбинация причиниха избухването на нови пожари в цялата страна, отбелязва ДПА.

Рекорд на изпепелени от пожари площи от началото на годината в ЕС

Рискът остава "изключително висок" в части от Андалусия, Арагон и Каталуния, предупреди в Туитър информационната система за горски пожари на Европейския съюз "Коперник".

Тази година Испания преживява най-опустошителните горски пожари, откакто в страната се води статистика, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини