Салман Рушди трябва да бъде удостоен с Нобелова награда за литература, призова френски философ

  • 14 август 2022 14:22

  • 426
  • 4
Салман Рушди трябва да бъде удостоен с Нобелова награда за литература, призова френски философ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Писателят Салман Рушди, който бе опериран и се възстановява в болница, след като бе нападнат преди лекция в институт в САЩ, трябва да получи Нобеловата награда за литература, която се връчва през октомври, призова френският философ Бернар-Анри Леви в статия в "Журнал дьо диманш", съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Не мога да си представя друг писател с неговата дързост днес, който да я заслужава повече от него. Кампанията започва сега", написа Бернар-Анри Леви.

Заплашен от смърт след "фетва" от Иран от 1989 г. заради книгата си "Сатанински строфи", Салман Рушди бе прободен с нож десет пъти в петък.

Нападнаха Салман Рушди в щата Ню Йорк

Според регламента за Нобеловата награда за литература петимата финалисти за най-висшата награда за писатели е одобрен още през май и сега журито чете техните произведения.

Списъкът с финалистите се пази в тайна и не се знае дали в него не фигурира и Салман Рушди, който често е посочван като кандидат. Решението на журито ще бъде обявено през октомври в Стокхолм.    

В статията си "Безсмъртието на Салман Рушди" именитият френски философ посочва, че от тридесет години писателят е наказван за свободните си текстове и вече заслужава компенсация. Според Леви нападението над Рушди е терористичен акт не само срещу него и творбите му, но и срещу всички книги и всички думи на света.

Константин Тодоров
426 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.14 | 15:45

4
глупака призовава да наградят умния

2022.08.14 | 15:44

3
ПАК НЯКОЙ С ДВЕ ЛЕВИ РЪЦЕ ПРИЗОВАВА ЗА ГЛУПОСТИ, ТОЯ НЯМА ДЯСНО ЛЕВИ ОТВСЯКЪДЕ

2022.08.14 | 14:41

1
Нобелова награда за САТАНИСТ !!??? Браво !!!!

2022.08.14 | 15:08

2
Сатанист е таковал майка ти, олигофрен смотан.

Добави коментар

Водещи новини